Kedvencek közé 2019. 6. 21. - Péntek, 00:33 - Névnapok: Alajos

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

100 éves a védőnői szolgálat

2015.05.10. 20:15

A Magyar Örökségdíjas Védőnői Szolgálat megalakulásának 100. évfordulója alkalmából tartottak ünnepséget május 6-án, Sárváron az önkormányzati hivatal nagytermében.

A Sárvári és Celldömölki Járás területéről érkezett védőnőket, szülész-nőgyógyászokat és gyermekorvosokat Dr. Wächter Walter járási tisztifőorvos után Kondora István, Sárvár város polgármestere is köszöntötte. A polgármester elmondta, hogy a Védőnői Szolgálat biztonságot ad a gyermeknek és a szülőknek. A biztonságra való törekvés a legerősebb emberi ösztön. Bízzunk abban, hogy a magyar társadalom az elkövetkező 100 évben kiharcolja magának, hogy a szolgálat továbbra is itt legyen mellettünk, és tovább folytassa kiemelkedő fontosságú munkáját.

A Sárvári Gárdonyi Géza Általános Iskola diákjainak műsora után az ünneplőknek Horváth Hajnalka járási vezető védőnő mutatta be előadásában a védőnői szolgálat első 100 évét. Vetítettképes összeállításából megismerhették az érdeklődők az 1915-ben megalakuló Országos Stefánia Szövetséget, amely keretében útjára indult hazánkban a védőnői munka. 1916-ban Heim Pál kezdeményezésére a szövetség elindította a védőnők képzése a Központi Védőnőképző Iskolában. Képet kaptunk a védőnői hivatás ellátásának különböző korszakairól, a védőnők munkájáról, szakmai képzésükről.

A védőnők immár egy évszázada töltenek be fontos szerepet a magyar népesség egészségének megőrzésében, az egészségfejlesztésben. Ez a prevenciós szolgálat a világban egyedülálló formában van jelen hazánkban. 2013-ban méltó elismerése volt a Védőnői Szolgálatnak a Magyar Örökség-díj és kitüntetés átvétele a Magyar Tudományos Akadémián, a Magyarországért Alapítvány Kuratóriumától.

Az ünnepi rendezvényen az is elhangzott, hogy a Védőnői Szolgálatot ez év április 23-án hungarikummá nyilvánították, mivel egyedül Magyarországra jellemző ez a fajta komplex gondozási és szűrési ellátás, amit a magyar védőnők végeznek. Az Országgyűlés pedig április 28-án hivatalosan is a Magyar Védőnők napjává nyilvánította június 13-át.

A Védőnői Szolgálat századik születésnapja az ünnepi torta kóstolásával ért véget, miután a védőnők kitartó munkáját egy-egy szál virággal köszönték meg a két járás polgármesterei, a kistérségi társulás elnöke és a sárvári járási tisztifőorvos.