Kedvencek közé 2018. 12. 18. - Kedd, 23:23 - Névnapok: Auguszta

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Emlékezés egy soha nem volt földrengésre

2018.04.12. 17:00

A múzeum dísztermében emlékezünk meg egy harminc évvel ezelőtti polgári védelmi gyakorlatról április 12-én, csütörtökön 17 órakor. 1988-ban egy feltételezett súlyos földrengés következményeit kellett elhárítani. A gyakorlatról film is készült, melyet az előadáson megtekinthetünk.

A rendszerváltás előtti utolsó nagy polgárvédelmi gyakorlatra Sárváron került sor 1988-ban. Az katasztrófahelyzet kiindulópontja egy elképzelt hatalmas földrengés volt. Az alaptörténet szerint a Richter-skála szerinti 6.8 fokú földrengés Rábapatyon következett be, ami az egész környéket, így a térség központját, Sárvárt is érintette. Több üzemben kár keletkezett, a lakóépületek egyharmada károsodott, az elektromos- és gázhálózatban, valamint a távhővezetékekben súlyos károk keletkeztek. A halottak és romok alatt rekedtek száma komoly méreteket öltött.

 
Elkezdték a mentés és a kárelhárítást. Szükséges volt azonban a Petőfi -
lakótelep több mint ötezer lakjának kimenekítése, illetve a róluk való gondoskodás. A helyzetet súlyosbította, hogy a közeli Baromfeldolgozó
Vállalat hűtőházából ammónia szivárgott, melynek erős egészségkárosító következményeivel is számolni kellett. A természeti és ipari katasztrófa következményeinek elhárítására így természetesen
mindenki segítségére szükség volt. A város polgári védelmi parancsnoka elrendelte a polgári védelmi erők teljes alkalmazási készenlétbe helyezését. Feladatukként a pánik helyzet csökkentését, karhatalmi feladatok ellátását határozta meg. Ezen felül segítséget kért a polgári védelmi erők, valamint a megyei polgári védelmi parancsnokságtól is. A mentés során rendőri és munkásőr erők behívására is sor került, melyek feladata a lakosság kimenekítése volt. Az Országos Mentőszolgálat, a Vas Megyei Tűzoltó-parancsnokság, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság és a 17-es Volán Vállalat szintén részt vett a mentésben. Területzárás, megyei szállítószolgálat, rendfenntartás, szervezett lakáselhagyás, kimenekítés, mind olyan fogalmak, melyek egy ilyen helyzetben létfontosságú cselekvési sorokat jelentenek. A külső és mai szemlélő akciólmeket idéző jelenetek szemtanúja lehetett, égő teherautók, sárkányrepülők, rohanó rendfenntartók, száguldó tűzoltók.