Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Hársfasort alakítanak ki a Vadkert Majorban

2024.03.09

140 éve újult meg, és vált hazánk egyik legnagyobb egybefüggő szálfaerdejévé a Farkas-erdő Scherg Lőrincnek, a bajor királyi uradalom főerdészének köszönhetően. Módszerével egyes tölgyfák megmaradtak, köztük a Vadkert Major emblematikus tölgyfája is. Az évforduló előtt faültetéssel tisztelgett a Vadkert Major vezetősége.

Faültetéssel tisztelegtek a Vadkert Majorban

Pontosan 140 évvel ezelőtt Wittelsbach Lajos bajor herceg – a terület akkori tulajdonosának – meghívására érkezett Sárvárra Scherg Lőrinc, azzal a céllal, hogy a korábbi rossz állapotú rendezetlen, bozótos területen létrehozza hazánk egyik legnagyobb egybefüggő szálfaerdejét, amelyet ma Farkas-erdő néven ismerhetünk. Módszerével egyes tölgyfák megmaradtak, köztük a Vadkert Major emblematikus tölgyfája is, és így évszázadok tanúivá váltak.

A Vadkert Major vezetősége március 1-jén faültetéssel tisztelgett az évforduló előtt, kiemelten fontosnak tartja, hogy továbbvigye Scherg Lőrinc munkásságát. A Laura Villa – korábbi Vadász ház – mögötti területre egy hársfát ültettek el.

Haász Zoltán igazgató köszöntötte a meghívott vendégeket

A faültetésen Haász Zoltán, a Vadkert Major igazgatója köszöntötte a meghívott vendégeket, majd a sárvári önkormányzat képviseletében Kondora István polgármester mondott köszöntőt. A polgármester ismertette a Zöld Sárvár program eredményeit.

- Sárváron az elmúlt 14 évben 55 ezer fát ültettünk el, többek között a Gyöngyös-partján, a Csónakázó-tónál, a Sárvár Aréna mögött, legutóbb pedig a Berzsenyi utcában. Az idei évben folytatódik a fásítási program városunkban – fogalmazott.

A Vadkert Major emblematikus tölgyfája természetvédelmi érték

dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Turizmus Szövetség elnöke beszédében a Farkas-erdő természeti, turisztikai és ökológiai értékeiről szólt. Elmondta, hogy a Farkas-erdő a Vas Vármegyei Értéktárnak oszlopos tagja. Ez a megye legnagyobb – és dunántúli viszonylatban is az egyik legnagyobb – egybefüggő erdőterülete, több mint 7 ezer hektáron terül el, ami óriási nagyságrend.

A faültetésen Haász Zoltán, Kondora István és dr. Kondora Bálint mellett részt vett Szabó Zoltán alpolgármester, Varga Jenő önkormányzati képviselő, Zarka Kata, a Vadkert Major munkatársa, Zelles Zsolt, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő stratégiai igazgatója és Haller Ferenc, a Sárvári TDM ügyvezető igazgatója. Közösen ültették el a hársfát.

Közösen ültették el az első hársfát a Vadkert Majorban

Haász Zoltán igazgató elmondta, a faültetés egy hosszabb távú koncepciónak a része. A természettel való összhang, valamint a fenntarthatóság jegyében úgy döntöttek, hogy a Vadkert Major erdő felőli részén hársfasort alakítanak ki, hogy támogassák a méhek életterének növekedését, a Laura Villa mögötti területre pedig gyümölcsfákat telepítenek.

Hozzátette, terveik között szerepel az is, hogy a sárvári és környékbeli iskolákkal, óvodákkal együttműködést alakítsanak ki.

További híreink

Fontos változások a gyermekorvosi ellátásban!

2024.04.26

2024. május 3-tól már az új, Rákóczi Ferenc utca 21. szám alatti rendelőben lesznek a gyermekorvosi rendelések!

Tovább...

Ülésezett a képviselő-testület

2024.04.26

Megtartotta áprilisi ülését a sárvári képviselő-testület. Beszámolók, egy új kerékpárút és egy családi szabadidőpark is napirendre került

Tovább...

Átadták a Várkerület utca felújított szakaszát

2024.04.26

Ünnepélyesen – a nemzeti színű szalag átvágásával – adta át Ágh Péter országgyűlési képviselő, dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Kondora István polgármester a Várkerület utca felújított szakaszát.

Tovább...

Felavatták a Szatmár utcai óvodát

2024.04.15

A Szatmár utcai óvoda ovisainak ünnepi műsorával avatták fel az intézmény megújult épületszárnyát április 11-én. A Sárvári Vármelléki Óvoda Szatmár utcai telephelye a Széchenyi Terv Plusz keretében újulhatott meg 350 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. Többek között új külső színezést kapott az épület, amely tornaszobával, egyéb új helyiségekkel is bővült.

Tovább...

Elindultak a tavaszi munkák a város területén

2024.04.08

A Városháza és a vasútállomás előtt, továbbá a Posta téren is elindultak már a tavaszi munkálatok, amelyek a következő hetekben folytatódnak, és a város több területét is érintik – olvasható a sárvári önkormányzat közösségi oldalán, a Sárvár Lendületbenen.

Tovább...

Befejeződött a Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése

2024.04.05

Sárvár Város Önkormányzata egy sikeres pályázati program keretében felújította és kibővítette a Szatmár utcai óvoda épületét. Március 26-án a Városháza Széchenyi termében megtartották a projekt zárórendezvényét. A Sárvár, Szatmár utcai óvodai telephely fejlesztése című projekt a Széchenyi Terv Plusz keretében valósult meg 350 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!