Cookie Consent by PrivacyPolicies.com

Hírek

Ne tékozoljuk el 1956 tizenkét forradalmi napjának erejét

2023.10.23

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából október 20-án tartották a városi megemlékezést. Ünnepi beszédet Németh Róbert önkormányzati képviselő mondott. Közreműködtek a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjai és a Sárvári Koncertfúvószenekar.

A Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából szervezett városi megemlékezés a köztemetőben kezdődött. Először Török István 1956-os mártír sírját koszorúzta meg Kondora István polgármester, Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterek valamint dr. Bankits László aljegyző a családtagok jelenlétében. Török István, a győri forradalmi események résztvevője sírjánál a Magyar Nemzetőrség Török István nevét viselő Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének képviselője is koszorút helyezett el.

Mezőfi Géza rendőrtiszt, 1956-os forradalmár sírjánál folytatódott az emlékezés, ahol szintén koszorút helyeztek el a város vezetői. Végezetül a megtorlás idején Sárvár környékén menekülő és agyonlőtt diákok, Simon Zoltán és Sándor Béla 1956-os mártírok sírjánál rótták le kegyeletüket.

Tisztelgés az 1956-os emléktábla előtt

Az Ady Endre utcai 1956-os emléktáblánál folytatódott a megemlékezés, ahol a Sárvári Koncertfúvószenekar közreműködésével Kondora István polgármester, Dr. Máhr Tivadar és Szabó Zoltán alpolgármesterek, dr. Bankits László aljegyző és Németh Róbert önkormányzati képviselő koszorúzott.

A városi megemlékezés ünnepi szónoka Németh Róbert önkormányzati képviselő volt, aki felidézte a 67 évvel ezelőtti eseményeket. „A Zrínyi és Batsányi körök mellett sorra alakultak a Petőfi és Kossuth körök, a reformklubok, vitakörök, elsősorban az egyetemi városokban és a megyeszékhelyeken. A résztvevők aztán vitték haza a kisvárosokba, falvakba az új és ki-mondható gondolatokat és az érzést, hogy valami változik, változhat.” – mondta az ünnep szónoka.

Németh Róbert önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet

Németh Róbert önkormányzati képviselő így folytatta ünnepi beszédét. „A Lengyelországban kitört forradalom iránti szolidaritás volt az a hívó szó, mely végül elhozta a forradalom szabadságlángját, mely október 23-ától tizenkét napon át lobogott és melyet – ahogy 1849 nyarán, úgy mint 1956 őszén – újra csak idegen erők, a keleti nagy birodalom, Oroszország, a Szovjetunió sötét hadserege tudta eloltani. A megtorlás, mint alig száz évvel korábban, akkor sem maradt el, mértéke most sem ismert határokat. Országszerte mártírok sora jelzőfényként mutatják, hogy a tizenkét nap hogyan fogta össze a magyarokat. Sárváron is Abai Imre, Török István, Mezőfi Géza, Simon Zoltán, Sándor Béla sírját, emléktábláját megkoszorúzzuk. Fejet hajtunk előttük, mert ugyan őket elnémították, megölték vagy elűzték, de épp az a tizenkét nap adta a reményt arra, hogy egyszer vége lehet és egyszer vége is lesz minden elnyomó rendszernek.” – mondta Németh Róbert, aki hozzátette: ne tékozoljuk el tehát 1956 tizenkét forradalmi napjának erejét, hanem éljünk vele és saját tisztességünkkel életünk minden napján álljunk érte jót. Ez a mi munkánk és nem is kevés.

Ünneplők a Kossuth téren

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. Felkészítő tanáraik voltak: Tóth Csabáné, Vörös Krisztina és Takács Ferenc.

A megemlékezés végén az önkormányzat, a pártok, a társadalmi szervezetek képviselői koszorút helyeztek el Abai Imre vértanú plébános emléktáblájánál, a Szent László- templom falán.

További híreink

Heten újráztak, egy új képviselő Sárváron!

2024.06.10

Június 9-én rendben lezajlott településünkön a helyi önkormányzati választás. Nyolc egyéni mandátum sorsáról dönthettek a választópolgárok, heten újráztak, egy új képviselő kerül be a testületbe.

Tovább...

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár polgármestere

2024.06.10

Negyedszer is Kondora István lett Sárvár város polgármestere. 61,56 százalékkal nyert Kondora István, a Fidesz-KDNP jelöltje a helyi önkormányzati választáson.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok II.

2024.06.09

Magas részvétel mellett, rendben zajlik az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás Sárváron. A voksolás 19 óráig tart, 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le szavazatát.

Tovább...

Választás aktuális hírei - Részvételi adatok I.

2024.06.09

Reggel 6-kor kinyitottak a sárvári szavazókörök. Rendben elkezdődött az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás. Sárváron 18 szavazókörben több mint 11 ezer választópolgár adhatja le voksait 19 óráig.

Tovább...

Átadták az új gyermekorvosi rendelőket

2024.06.07

Ünnepélyes keretek között adták át az új gyermekorvosi rendelőket, amelyek modern és barátságos környezetet biztosítanak a betegséggel küzdő gyermekek számára.

Tovább...

Felavatták a Sárvári Kirándulóerdőt

2024.06.05

Május 24-én felavatták a megújult kirándulóerdőt, így a sárváriak és a városba látogatók újra birtokba vehetik. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai eltávolították a veszélyes fákat, új csemetéket ültettek és renoválták az ökoturisztikai berendezéseket.

Tovább...
Értesüljön elsőként városunk híreiről!