Kedvencek közé 2018. 5. 27. - Label(), 10:07 - Névnapok: Hella

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Kiállítással és emléktábla avatásával emlékeztek egy sárvári művész - házaspárra

2017.04.06. 08:59

Kiállítással és emléktábla avatással emlékezett a város egy száz éve itt élt művészházaspárra. Fábián Gyula és felesége Biczó Ilona az 1900-as évek elején közel egy évtizedig élt Sárváron, innét indult későbbi sikeres pályafutásuk.

A Losoncról származó Fábián Gyula friss művész-tanár diplomájával 1908-ban Sárváron kapott állást. Felesége Biczó Ilona, aki az első magyar női hallgatóként fejezte be a Képzőművészeti Főiskolát, három évvel később követte ide férjét. A Galeria Arcisban nyílt kiállítás a házaspár és a leszármazottak alkotásaiból válogat. Fábián Gyulát hol néprajzkutatóként, hol íróként azonosítják, máskor pedig festői, grafikusi és keramikusi művészetét emelik ki. Számos nagy sikerű ifjúsági regényt írt. Ezekből néhány - amelyek a kommunista könyvzúzdát elkerülték - látható a tárlókban.

Fábián Gyula rajzai díszítették a magyar nép művészetét összefoglaló, Malonyai-féle alapmunkát, néprajzi kutatásairól szakcikkeket is írt, és munkássága sokszínűségéről árulkodik az is, hogy ma már múzeumi relikviák azok a batikolt bőr díszoklevelek, amelyeket feleségével együtt készített.

Biczó Ilona nem csak ösztönözte férje művészeti vállalkozásait, hanem elsősorban kitűnő illusztrátor volt. Életművének legjelentősebb alkotása az a hat képből álló, háborúellenes rézkarc-sorozat, amiért a Nemzeti Szalon tárlatán 1922-ben Medaille d’Honneur diplomát kapott.

A mi dolgunk az emlékezés – szólt megnyitójában a művészpár unokája, Dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. Az ősök olyan maradandót alkottak, amelyre a város is felfigyelt – emlékeztette a jelenlévőket az unoka.

- Nagyszüleink Sárvár nélkül nem lettek volna azok, amivé váltak, hiszen akkor az értelmiség vállalkozóbb szellemű része vidéki pályákról indult el. Sárvár alkotó légköre ragadta meg őket, ahol az I. világháború idején munkálkodtak. Akkoriban az emberek úgy élték meg a vidéket, mint az otthont, a hazát. A lokálpatriotizmust erősítette, hogy abban az időben itt élt a bajor királyi család. Az ő segítségük nélkül nem tudtak volna elindulni a művészi útjukon – szólt az unoka, Dr. Kovács Árpád.Az önkormányzat emléktáblát állíttatott a művészpár egykori lakhelyén, a Móricz Zsigmond utcában. A több mint száz évvel ezelőtt itt élt művészházaspár munkássága előtt tisztelgő emléktábla állítását Lakatos József, sárvári festőművész kezdeményezte. A jövőre 50 éves városnak még sok hasonló gesztust kell gyakorolnia, hogy újra értékén tudjuk látni ezt a kisvárosi, polgári világot – mondta az avatáson Kondora István polgármester.

A tárlat április 25-ig látható a Galeria Arcisban.