Kedvencek közé 2017. 10. 20. - Péntek, 10:57 - Névnapok: Vendel

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Sárvár az európai reformáció városa

2015.11.27. 10:23

2017-ben a reformáció 500 éves évfordulójára nagyszabású ünnepségsorozattal készülnek világszerte. Magyarországon Budapest mellett három vidéki helyszínen zajlanak a megemlékezések, így Debrecenben, Sopronban és Sárváron. A reformáció 500 éves évfordulóján Sárvár Város Önkormányzata, valamint a helyi evangélikus és református egyházak is rendezvényeket szerveznek.

 

Reformáció 500 Emléknap Sárváron

2017 a Reformáció 500. születésnapja. Sárvár 2017-ben országos kiemelt helyszíne a jubileumnak. Február 3-án egész napos programsorozattal került sor a város Reformáció Emléknapjára. Sárvárra érkezett az emlékév alkalmából útjára indított vándorkamion. Hazatért Sárvárra Sylvester János Újtestamentum fordítása. A Nádasdy Ferenc Múzeum Biblia Termében helyezték el a közel ötszáz éves dokumentumot. Megnyílt továbbá „A megújulás lendülete” című országos fotókiállítás is a művelődési központban.

Európát összekötő mobil tárlat

Február 2-án érkezett Sárvárra a jubileumi emlékév alkalmából útjára indított vándorkamion. Ahol az interaktív kiállítótérben a reformáció történetében meghatározó szerepet betöltő európai városokat mutatják be.
A reformáció kamion üdvözlésére a sárvári fúvósok mellett sok érdeklődő is megjelent a csütörtök délutáni ködös idő ellenére a várparkolóban. A vándorkiállítást köszöntötte Gyarmati István evangélikus lelkész, majd Kondora István, Sárvár polgármestere, kiemelve mennyire fontos bemutatni a reformáció sárvári történetét és azt a történelmi időszakot, amikor az létrejött Európában.
A kamiont egy interaktív kiállítótérré alakították, amely a reformációról és az egyes helyszínekről tartalmaz bemutatókat. A jármű az egyes állomásokon általában három napig tartózkodik, ezek közül a középső napon adnak lehetőséget arra, hogy az adott város a kamion köré egy reformációs témanapot építsen fel, amelyre városunkban február 3-án került sor.
– A kamion azért indult útjára, hogy megmutassa milyen különböző gyökerekkel rendelkezik a reformáció, és milyen hatással volt a kontinensre. A mobilkiállítás tavaly novemberben indult Kálvin városából, Genfből az Európai Protestáns Egyházak Közösségének kezdeményezésére, a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából. Reflektorfénybe kívánja állítani a reformációban meghatározó szerepet betöltő európai városokat, természetesen köztük Sárvárt is. Az európai körút összesen 68 várost köt össze, 19 országban. A kamion május 20-án ér majd Wittenbergbe az ottani világkiállítás megnyitójára – szólt a kiállítás küldetéséről Aleida Siller lelkész, a kamionprogram vezetője.
A sárvári reformációs napon nagyon sok iskola szervezett osztálylátogatást az interaktív kamionhoz. Mellette több faházat is felállítottak, amelyekben különböző árusítás folyt, egyikbe a Luther Kiadó is kitelepült. Emellett sok más érdeklődő is betekintett a magyarul is megszólaló filmekbe. Remélve, hogy az érintett országok között erősödik a kapcsolat a kamionlátogatás során. Egymás történelmét megismerve szorosabbá válhat a felekezetek közötti viszony és a személyes kapcsolatok is kiszélesedhetnek.

Az egyházak közös ünnepe mutatja, hogy az eredetünk egy és ugyanaz. Németország a példa rá, hogy ott a katolikus és protestáns egyházak közösen ünneplik a reformáció jubileumát – tette hozzá a kamionprogram főkoordinátora. A reformáció kamion Sárvárról Sopronban folytatta útját, majd hazánkat elhagyva Lengyelországba utazott tovább.


Több százan keresték fel két nap alatt a reformáció kamiont


A reformációban meghatározó szerepet betöltő európai városokat filmeken keresztül mutatták be

Hazatért a sárvári Biblia

476 év után hazatért a sárvári Biblia. 1541-ben Sárváron készült az első Magyarországon nyomtatott magyar nyelvű könyv, Sylvester János Újtestamentum fordítása. A magyar ősnyomatot ünnepélyes keretek között helyezték el a Nádasdy Ferenc Múzeumban kialakított Biblia Teremben.
- A mai Sárvárt sokan csak gazdasági fejlődéséről és a gyógyvizeiről ismerik. Azonban létezik a városnak egy olyan kincse is, ami a magyar kultúrtörténet egyik meghatározó településévé teszi. Ez a kincs, az első magyar nyelvű Biblia, amely most visszatért szülőhelyére - e szavakkal adta át az Újtestamentum Magyar Tudományos Akadémiától kapott, eredeti példányát a városnak dr. Hafenscher Károly, a Magyarország Kormánya által létrehozott Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa.
– Régen üldözték a könyveket, a Bibliák is máglyahalát haltak. A sárvári Újtestamentumból alig húsz darab található a világon. Ezért is ritkaság és felbecsülhetetlen érték került Sárvárra – mondta köszöntőjében Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke.
Sylvester Bibliája abban az évben jelent meg, amikor a török elfoglalta Budát és végleg szétesett a Magyar Királyság. Az ország egységét csak kulturális és szellemi értelemben lehetett megtartani. Ez a könyv testesíti meg ezt a lelki egységet, amelynek kiadását a Nádasdyak tették lehetővé Sárváron. – Jelkép e tekintetben is az Újtestamentum, amely most a Nádasdy Ferenc Múzeumba kerül – szólt Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató.
A Nádasdy Ferenc Múzeumban kialakított Biblia Teremben a magyar ősnyomat egy évig lesz megtekinthető. Ám tervek vannak arra, hogy a Biblia egy példánya végleg visszakerülhessen születési helyére, Sárvárra.


Sylvester Újtestamentuma teremtette meg a nemzet szellemi és lelki egységét- mondta a kiállítás megnyitóján Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató

A megújulás lendülete

Ezzel a címmel nyílt meg a művelődési központ Folyosó Galériájában a reformáció 500. évfordulója alkalmából, Kárpát-medencei alkotók számára kiírt fotópályázat díjnyertes képeiből rendezett országos vándorkiállítás. A tárlaton a Reformáció Emlékbizottság által 2015 őszén és 2016 tavaszán kiírt fotópályázatok legjobb alkotásait láthatják az érdeklődők.
A tárlat megnyitásán a kőszegi evangélikus középiskola diákjai működtek közre. A kiállításnyitón részt vett dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa és Szemerei János püspök. A megjelenteket Kondor János, a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója azzal köszöntötte: nagy megtiszteltetés, hogy Sárvár is otthont adhat a rangos kiállításnak. Külön öröm, hogy Pajor András személyében a kiállításnak van sárvári résztvevője is, aki kategóriájában első helyezést ért el. A sárvári fotóművész a tárlaton látható képeiről úgy fogalmazott: Öröm, hogy egy helyi alkotó itt készült képe lehetett az egyik legjobb a Reformáció 500 országos pályázatán, bizonyítva, hogy ez a kisváros tökéletes helyszín a képteremtésre.
Az összesen félszáz alkotást felvonultató rangos kiállítást Eifert János, a kiállítás sorozat kurátora nyitotta meg. Az egyházi megemlékezések mellett a szélesebb közönségnek bemutatjuk az ötszáz éves reformációt, amelynek alapvonása, hogy miközben őrzi örökségét, mindig újat akar és tud is mutatni – ajánlotta a tárlatot Eifert János fotóművész a közönség figyelmébe. A reformációi fotókiállítás március 5-ig látogatható a sárvári Nádasdy-vár Folyosó Galériájában.


Az összesen félszáz alkotást felvonultató rangos kiállítást Eifert János, a kiállítás sorozat kurátora nyitotta meg.

Tegyük láthatóvá a reformációt!

A reformáció emléknapnak több kísérő eseménye is volt. A nap folyamán a Luther Márton életét feldolgozó, Richly Zsolt és Lackfi János nevével fémjelzett rajzfilmet lehetett megtekinteni az evangélikus gyülekezeti teremben, valamint dr. Wágner Szilárd orgonakoncertjére került sor az evangélikus templomban Vörös Krisztina karvezető, ének–magyar szakos tanár közreműködésével.
A Nádasdy-várban este az emléknap zárásaként tartott díszvacsorán köszöntőt mondott Kondora István polgármester, Cselovszkyné dr. Tarr Klára, az evangélikus egyház külügyi osztályvezetője, valamint dr. Michael Bünker osztrák evangélikus püspök, a Protestáns Egyházak Európai Közösségének főtitkára, aki ünnepélyes keretek között átadta a város vezetőjének azt az emléklapot, amelyben Sárvárt az európai reformáció városa címmel tüntették ki.

A program céljáról így szólt dr. Michael Bünker püspök: - Tegyük láthatóvá a reformációt! Ezért jött létre a reformáció európai városai kezdeményezés is. Nagyon örülök, hogy elértünk Sárvárra, a magyar Wittenbergbe. Mindez megmutatja, hogy a mai kor Európájában, amelyet az esetleges szétesés is fenyeget, a reformáció eszméi képesek lehetnek azt összetartani.


dr. Michael Bünker, a Protestáns Egyházak Európai Közösségének főtitkára adta át Kondora Istvánnak azt az emléklapot, amelyben Sárvárt az európai reformáció városa címmel tüntették ki


Sylvester János és az Újtestamentum1541 elején Nádasdy Tamás, a sárvári vár urának támogatásának köszönhetően hagyta el a nyomdát Sylvester János Újtestamentum fordítása. A sárvári nyomdából kikerült könyv az első teljes magyar nyelvű kiadvány, melyet a Magyar Királyság területén készítettek.
Sylvester Jánosra 1534-ben egy egri egyházi ember hívta fel a humanista érdeklődésű főúr figyelmét. A harmincas éveiben járó tudós korábbi krakkói egyetemi tanulmányai során ismerkedett meg a könyvnyomtatás művészetével. A sárvári nyomda első terméke az 1539-ben megjelenő Grammatica Hungarolatina, melyben Sylvester a magyar nyelv szabályait mutatta be. 1541-ben pedig az Újtestamentum magyar nyelvű fordításával Sárvár örökre beírta magát a magyar művelődéstörténet aranykönyvébe.

***
  

 

LETÖLTÉS

***

Sárváron is készülnek a reformációi emlékévre
Elkészült a sárvári evangélikus templom felújításának első üteme


A reformáció 500 éves évfordulójának előkészületeiről tartottak sajtótájékoztatót a sárvári evangélikus parókián 2016. július 18-án, és ezzel párhuzamosan a sárvári evangélikus templom első ütemben elvégzett felújításának szemléje is lezajlott.

Sárvár városa és a műemlék evangélikus templom a hazai reformáció egyik legjelentősebb emlékhelye, így méltán lett Sopron és Debrecen mellett a reformáció jövő évi, 500. évfordulójára szervezett jubileumi ünnepségsorozat egyik kiemelt vidéki helyszíne.

A jubileumra készülve a Reformáció Emlékbizottság 45 millió forint támogatásával elkészült a 180 éves evangélikus templom felújításának első üteme. Horváth Zsolt, a sárvári gyülekezet felügyelője ismertette a templomfelújítás részleteit. Megvalósult az aljzat cseréje mintegy 80 cm mélységig, majd az eredeti kelheimi terméskő burkolat került vissza 50% kiegészítéssel. Visszabontásra kerültek az utólagos oldalkarzatok, az összes elektromos hálózatot kicserélték, és új energiatakarékos fényforrásokat helyeztek el. A teljes falfelületet – az előzetes kutatások után - lefejtették, új glettelést és fehér festést kapott, az oltárfal viszont a restaurálás után visszakapta eredeti zöldes színét. Mivel a régi templompadok elkorhadtak – a minta megtartásával –, új, fűthető padokra cserélték a régi ülőkéket. Az orgona restaurálása pedig jelenleg még folyamatban van.


Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa azt hangsúlyozta, hogy a reformáció 500 éves évfordulójára készülve nem visszafelé tekintenek, hanem tervezik a következő 500 esztendőt. A jubileum jó alkalom arra, hogy az egész társadalom számára megmutassák a keresztény értékeket. Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke is bizakodásának adott hangot, hogy a reformációi rendezvénysorozat majd magával ragadja a társadalom többségét, eljut hozzájuk az egyház üzenete.

Ágh Péter országgyűlési képviselő leszögezte, hogy a kereszténység ma is stabil alapokon áll Magyarországon és Sárváron is. Ezt tovább erősítheti a 2017-es reformációi emlékév, amely lelki újjászületést hozhat és hitünk további erősödését.

Kondora István polgármester az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmét, hiszen a kormány, a református és evangélikus egyházközségek, valamint az önkormányzat is kiveszi részét a jubileumi rendezvénysorozat szervezéséből. Mint mondta, már beadta az önkormányzat a pályázatot a Hild park felújítására, várhatóan így tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok. Továbbá szeretnének Sylvester Jánosnak egy grandiózus szobrot is állítani, amely Gaál Tamás szobrászművész alkotása lenne.

Végezetül Gyarmati István lelkész mondott köszöntet a kormányzat templomfelújításhoz nyújtott eddigi segítségéért, és kiemelt, hogy további 14 millió forintos támogatásból a külső felújítása is megvalósulhat az evangélikus templomnak. Majd ismertette a jubileumi évre tervezett rendezvénysorozat sárvári eseményeit.

November végén tartják a templom újraszentelési ünnepségét, és Sylvester János Új Testamentumának fogadását, ahol felcsendül Szokolay Sándor egyik műve, amelyet 25 éve a Kossuth¬ - díjas zeneművész a sárvári bibliafordítás előszavára komponált.
 

***

Sárvár a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából szervezett ünnepségek egyik kiemelt helyszíne lesz

2015. november 26-án sajtótájékoztatón jelentették be a sárvári önkormányzat, a helyi evangélikus és református egyház képviselői, hogy Sárvár a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából szervezett ünnepségek egyik kiemelt helyszíne lesz 2017-ben. A sajtótájékoztatón jelen volt Dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos és Ágh Péter országgyűlési képviselő is.

2017-ben a reformáció 500 éves évfordulójára nagyszabású ünnepségsorozattal készülnek világszerte. Magyarországon Budapest mellett számtalan vidéki helyszínen zajlanak majd a megemlékezések, így Debrecenben, Sopronban és Sárváron is – ezzel köszöntötte Horváth Zsolt, a sárvári evangélikus gyülekezet felügyelője a megjelenteket. Dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos, a Reformáció Emlékbizottság tagja azt hangsúlyozta, hogy 500 évvel ezelőtt az egyház, az emberek és a társadalom életének megújítása érdekében indult a reformáció.
  

Az állam  eddig több mint 45 millió forintos segítséget nyújtott a belső tér átalakításához. Restaurálják az oltárfalat és az orgonát is, a teljes belső renováláson túl sor kerül a padozatcserére, a fűtés és világítás korszerűsítésére is – hangzott el a műemléktemplomnál tartott sajtótájékoztatón.

Sárvár számára az egész kontinensre kiterjedő nyilvánosságot ad az Európai Protestáns Egyházak Közössége által adományozott cím – emelte ki Ágh Péter Sárvár országgyűlési képviselője. Hozzátéve, hogy milyen izgalmas történelmi múlttal rendelkezik szülőföldünk. A következő időszak két, a kormányzat által is támogatott emlékéve Vas megyéhez kötődik: 2016-ban Szent Mártonra, 2017-ben Luther Mártonra és a reformációra emlékezünk.

Ötszáz éve zajlik a reformáció, azaz a megújulás. Így a jubileum nemcsak egyfajta megemlékezés akar lenni, hanem olyan együttgondolkodás, amely segít irányt mutatni, hisz most is szükség van a közösségek és a társadalom megújulására – hangsúlyozta dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkáját segítő miniszteri biztos. Hafenscher Károlynak szívügye a sárvári megemlékezés sorozat, mert mint kiderült dédnagyapja hosszú évtizedeken keresztül a sárvári evangélikus gyülekezet lelkésze volt.

Sárvár a magyar reformáció egyik bölcsője. 1541-ben Sárváron nyomtatták Sylvester János Újszövetség fordítását, amely az első Magyarországon megjelent magyar nyelvű könyv volt. 1576-ban itt jött létre a Magyarországi Evangélikus Egyház első püspöki székhelye. Egy alig kétszáz méteres körben találhatóak azok az épületek, melyek jelképezik a sárvári reformációt: a templom, a Nádasdy-vár és a Széchenyi utcai egykori iskolaépület, ahol a nyomda működött – emelte ki Kondora István polgármester. Akinek szintén különleges a templomépület, hisz szakdolgozatát annak idején annak történetéből írta.

A város pályázati lehetőséget remélve már előkészítette a templom előtti tér megújításának a terveit, ahol egy Sylvesterre és a reformációra emlékező szoboregyüttes kerül majd felállításra. Kedvező esetben a kivitelezési munkálatok 2017 februárjára, az emlékév kezdetére befejeződhetnek. Ez azért is fontos, mert a XVI. századi magyar kultúrának és szellemi életnek olyan központja volt Sárvár, amelynek emlékei a szakrális és kulturális életben, illetve a hétköznapokban a mai napig jelen vannak – tette hozzá Kondora István.

Gyarmati István evangélikus és Szentgyörgyi László református sárvári lelkészek egyaránt köszönetüket fejezték ki a kormány támogatásáért. Igyekezetüket kifejezve, hogy méltó programokkal várják az emlékévet, melyek sorában kiállítás nyílik a Nádasdy Ferenc Múzeumban, több tudományos konferenciára és hangversenyre is sor kerül. Az eseménysorozatnak külön fényt adhat, hogy a tervek szerint Sárvárra kerülhetne a magyar állam tulajdonában lévő – közel ötszáz éve itt készült – két eredeti Sylvester-féle biblia ősnyomat egyik eredeti példánya.