Kedvencek közé 2020. 4. 10. - Péntek, 11:57 - Névnapok: Zsolt

Állandó kiállítások

 

Sárvár története

A tárlókban a város története elevenedik meg az Árpád-kortól a XX. Század elejének gazdasági fellendüléséig.

 
Nyomdászat és könyvkiadás a Nádasdy-birtokon
A Nádasdyak idején Sárvár a magyar művelődés egyik virágzó központja volt. A humanista műveltségű Nádasdy Tamás az 1530-as években iskolát és nyomdát alapított a mezővárosban. A sárvár-újszigeti nyomdában jelent meg 1539-ben Sylvester János Grammatika Hungarolatina című műve, majd 1541-ben az első Magyarországon nyomtatott magyar nyelvű könyv az Újtestamentum. A sárvári várban talált menedéket, s halt meg 1556. januárjában Tinódi Lantos Sebestyén. A Mantinus-féle vándornyomdában jelent meg Sárváron Megyeri István "Az országokban való sok romlásoknak okairól” című műve. Ezt a magyar kultúra szempontjából oly fontos és mozgalmas kort mutatja be a toronyszobában berendezett kiállítás egy XVI. századi nyomdával illusztrálva.
 
 
Huszártörténeti kiállítás
A legmagasabb fegyvernem történetét bemutató kiállítás páratlan, s ugyanakkor nagy jelentőségű, mert a világon, a sárvári huszármúzeumon kívül, csak Franciaországban látható a huszárságot bemutató kiállítás. A Tárlaton gazdag fegyveranyag, korabeli egyenruhák, festmények és más illusztrációs anyag segítségével ismerhetjük meg a huszárok szerepét történelmünkben.

Carta Hungarica
Ezt az 58 térképből és 1 atlaszból álló értékes gyűjteményt városunk szülötte az Oxfordban elő Gróf László ajándékozta Sárvárnak. A térképészet szempontjából olyan jelentős alkotások láthatóak itt egy 1520-ban kiadott Ptelomaiosi Európa-térképe,vagy a 16-17. Századi Magyarországpt ábrázoló térképek. E páratlan anyag egy csodálatos mennyezeti freskókkal díszített teremben méltó módon került elhelyezésre.

Iparművészeti gyűjtemény
A múzeum termeiben több típusú iparművészeti tárgy látható: 16-19 sz-i. ládák, fali képeit 17 századi lakberendezési tárgyak. A díszteremből nyíló freskókkal (XVIII.sz) díszített termek. Berendezésükkel megelevenítik a barokk kori főnemesi otthonok világát. E gyűjtemény két fontos darabja a bajor hercegi család dísztárgyaiból és a 19-10. Századi magyar és európai üvegművészetét bemutató tárgyakból álló kiállítás.