Kedvencek közé 2020. 11. 23. - Hétfő, 17:32 - Névnapok: Kelemen

Állandó kiállítások

 

Állandó kiállítások a Nádasdy Ferenc Múzeumban
A múzeum állandó kiállításai mintegy 1400 négyzetméteren egész évben várják látogatóikat. Nyáron hosszabbított nyitvatartással. A kiállítások nemcsak a város, a Nádasdy család történetét mutatják be, hanem országosan, sőt nemzetközi szinten is számontartott és figyelemreméltó műtárgyegyütteseket tárnak a közönség elé.

Mi vagyunk a huszárok!
Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása a magyar történelem leghosszabb ideig fennálló katonai alakulatának, a Nádasdy huszárezrednek, illetve társezredeinek az emlékanyagára épül. A modern kialakítású tárlókban nem az időrend a fő szervező erő, hanem a különféle témák. Megismerhetjük a huszárok egyenruháit, fegyverzetét, tiszti étkezdéjét. Tanulmányozhatjuk az ezredek sapkajelvényeit, hadi térképeit, de a világháborúkban játszott szerepüket is. A bemutatás hangsúlyt helyez személyes történetekre, melyeken keresztül feltárul a huszárok mindennapi élete háborúban és békében egyaránt.

Carta Hungarica
A múzeum térképgyűjteményének kiállításán olyan térképlapokat ismerhetünk meg, melyek Magyarország ábrázolását, illetve annak változásait mutatják be. A kiállítás létrejöttét Gróf Lászlónak köszönheti, aki gyermekkorát töltötte a városban, de végül Angliában telepedett le. Az 1960-as években kezdte el a térképeket gyűjteni. 1984-ben adományozta azokat a városnak. A múzeumi tárlaton tanulmányozhatjuk, hogyan bővültek a Magyarországról szóló ismeretek az évszázadok során, illetve milyen nehezen koptak ki téves adatok. A térképek szerkesztői és kiadó között az európai kartográfia neves alakjait találjuk.

A bajor kincs
A sárvári vár a modenai főhercegnő, Mária Terézia Dorottya révén került a bajor királyi család, a Wittelsbachok tulajdonába. Míg a főhercegnő férje, Lajos herceg, majd uralkodó csupán a gazdaság irányítója volt, addig második fiúgyermekük, Ferenc herceg a két világháború közt teljes jogú tulajdonosként intézte a vár, az uradalom ügyeit. A kiállításon azt az anyagot ismerhetjük meg, melyet a II. világháború végén rejtettek el a várban és találtak meg befalazva az 1950-es években. Porcelánok, ezüst étkészletek, festmények segítik elképzelni, milyen lehetett az élet a várban a 19. század második, illetve a 20. század első felében.

Sárvár személyesen

A település történetét bemutató kiállítás nem csupán egy időrendi áttekintés. A tárlaton a város ismert és kevésbé ismert polgárain keresztül ismerhetjük meg Sárvár modern kori fejlődését. Minden személy egy-egy témát jelenít meg az ipar, a vallás, a kultúra, a civil szerveződés, a szabadidő területéről. Egy pohár, egy jelvény, egy iskolai sapka segít elképzelni, hogyan zajlott az élet egy évszázada, vagy néhány évtizede. A korabeli fényképeket a sárváriak azért is szeretik nézegetni, mert felismerik nemzedékük tagjai, vagy szüleik, nagyszüleik korosztályát. A turisták pedig bepillantást nyerhetnek egy kisváros életébe.

A szalonok világa
A múzeum legszebb teréből, a díszteremből nyílik a berendezett szalonok sora. Az épületrész a Nádasdy család idején még egyterű lehetett. A 18. század közepén azonban négy termet alakítottak ki, melyek oldalfalát ma is megcsodálható festéssel díszítettek. Három teremben virágok, növényindák, szalagok, elnagyolt címertartók és groteszk alakok fogadják a látogatókat. A negyedikben pedig egy jelenetsor, mely egy francia tanítóregényből merített ihletet. A termekben különböző korok bútorok segítik elképzelni az egykori életet a fehér porcelánkályhák mellett.

Történeti üvegek
A sárvári múzeum üvegtörténeti kiállítása egy magángyűjtemény felajánlásával jött létre. Az ajándékozó, Tasnádiné Marik Klára nemcsak az olimpiai mozgalomban játszott támogató szerepet, hanem művészettörténészként is sokat köszönhetünk neki. Szenvedélye a sport mellett az üveg volt. Jelentős és érdekes üvegeket gyűjtött és ajándékozott Sárvárnak. A tárlaton láthatunk magyar, cseh, német, itáliai, orosz, kínai, japán üvegeket. Kiemelkedő darab többek közt egy füredi emlékpohár, Ferenc József, illetve II. Miklós orosz cár udvari készletének egy-egy darabja, vagy Egressy Béni söröskupája.