Kedvencek közé 2020. 5. 27. - Szerda, 23:14 - Névnapok: Hella

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel.: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: hirlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Arcvédő pajzsok és szájmaszkok készülnek a Barabásban

2020.04.23. 08:25

A Barabás középiskola a veszélyhelyzet idején nem csupán a digitális oktatás okozta kihívásokkal küzd meg, de aktívan segédkezik a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásában is. Az intézmény munkatársai védőfelszereléseket gyártanak az egészségügyben dolgozók, valamint a sárvári lakosság támogatására.

Két jelentős eszközkészítés is zajlik a Barabás György Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola falai között. A koronavírus elleni védekezés jegyében még márciusban megkezdődött a munka az elhagyatott tantermekben. Az intézmény munkatársai szájmaszkok varrásába kezdtek.
- A kolléganőim folyamatosan készítik a maszkokat. Ezret már az első napokban, március 23-29. között megvarrtak. Ebből az iskola dolgozóinak, családtagjainak, gyógyszertáraknak és orvosi rendelőknek is jutott – tájékoztatott Lakatné Mester Éva intézményvezető, kiemelve, hogy a textil szájmaszk legnagyobb előnye, hogy mosható, fertőtleníthető, vasalható, így többször is hasznosítható.
A maszkok elkészítéséhez eleinte maguk a dolgozók biztosították a ruhaanyagot is. Később, ahogy megnőtt az érdeklődés, a Vas Megyei Szakképzési Centrumhoz fordult az iskola, hogy folytatni tudja a munkát.
- Szentgyörgyvári Róbert kancellár úr támogatta igényünket, és most folyik a második adag ezer maszk készítése. Duplafalú maszkokat varrnak már a kollégáim – fogalmazott az igazgató.
Április elsején a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben is megindult a munka. Az iskola 3D nyomtató segítségével arcvédő pajzsokat gyárt az egészségügyi dolgozók számára.
- Március 31-én indult a tervezés, április elsején 14 órakor már készen volt az első prototípus, és elindult a gyártás. Itt volt nálunk a mentőállomás vezetője, Szabó Zoltán úr, aki nagy örömét fejezte ki, hogy milyen jól hasznosítható a pajzs. Védi az arcot, többször használható, fertőtleníthető és könnyű szerkezetű – részletezte a Barabás iskola vezetője. Hozzátette, az arcvédő pajzsok továbbjuttatásában Szabó Zoltán működik közre. Orvosok, szociális gondozók, a védőnői szolgálat munkatársai és a sárvári kórház dolgozói kapnak belőle.
Nemcsak eszközkészítés, de eszközfejlesztés is zajlik a középiskolában. Németh Tamás laborvezető és munkatársa, Varga Anikó a visszajelzések alapján folyamatosan tökéletesíti a pajzsokat.
Lakatné Mester Éva kihangsúlyozta, nagyon büszke kollégáira, akik a laborban és a varrógépek mellett egyaránt példátlan hozzáállást tanúsítanak.
Az iskola amellett, hogy aktívan segédkezik a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásában, szimbolikusan is kifejezi együttérzését mindazokért, akik nap mint nap helytállnak a kialakult helyzetben. Az iskola bejáratánál több piros szívet is kihelyeztek.