Kedvencek közé 2020. 7. 14. - Kedd, 14:30 - Névnapok: &Őrs

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel.: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: hirlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Együtt emlékezett Sárvár Trianon 100. évfordulójára

2020.06.04. 21:00

Sárvár harangjai június 4-én 16 óra 30 perckor megkondultak, hogy a 100 évvel ezelőtti sorstragédiára, a Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékeztessenek.

A Hild parkban a városi megemlékezés Ódor Viktória szavalatával és a Sárvár Néptánckör Kulturális Egyesület táncprodukciójával kezdődött 16 óra 32 perckor, akkor, amikor Trianonban a magyar küldöttek ellátták kézjegyükkel a diktátumot.
Emlékező beszédet Takács Zoltán Bálint, történész, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója mondott. Többek között szólt arról, hogy Horvátországot nem számítva területének kétharmadát, lakosságszámának pedig háromötödét vesztette el Magyarország a diktátummal.
Amíg a történész Magyarország területi és lakosságszámbeli veszteségeit sorolta, az elcsatolt területeket jelképezve gyászszalagos koszorúkat helyeztek el az Országzászlónál a Nádasdy Kulturális Központ, a Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület, a Vas Megyei Közgyűlés és a Sárvári Hagyományőrző és Íjászegyesület képviselői.
A megcsonkított, de négy évszázad után függetlenségét újra visszanyerő Magyarországot jelképező nemzeti színű koszorút városunk vezetői helyezték el az emlékműnél.

A megemlékezés a Himnusszal zárult. Majd 20 óra 20 perckor a várparkban fellobbant az „Őrtűz a nemzetért”. Őrtüzek gyúltak szerte az országban, hogy a nemzet lelkiismeretét ébren tartsák, hogy nemzetünk jövőjébe vetett hitet, reményt és erőt adjanak minden magyarnak.