Kedvencek közé 2020. 4. 10. - Péntek, 09:12 - Névnapok: Zsolt

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Eső áztatta az idei Simon-Júdás vásárt

2018.10.29. 20:57

Október utolsó hétvégéjén piaccá alakulnak a belváros utcái és sor kerül Sárvár 600 éves múltra tekintő sátoros ünnepére. Ezúttal nemcsak az árusok voltak sátraikban fedél alatt, de a vevők többsége is, mivel esernyővel a kézben kellett végig járni a vásár útvonalát.

Az évszázadok alatt sokat változott a vásár, ám az elmúlt évtizedben is sokat formálódott. Kétnapossá vált a rendezvény és a megszokott Batthyány utcában, illetve az eddigi hagyományos helyszínek mellett a Posta tér és az idén átadott Hild park is helyet ad a portékáknak.
A hétvégi vásár pénteki előestéjén került lezárásra az érintett terület és alig pár óra alatt már álltak az aznap a főszerepet játszó büfésátrak. Édes és sós falatokat, az örök sült kolbászt, valamint a kötelező forralt bort, sokféle más itallal egyetemben kínálták a bódék. A kellemes őszi idő sokakat utcára hozott találkozni és beszélgetni.
A várparkolóban felállított rendezvénysátorban elsőként a Continental Showband lépett fel, majd a sztárvendég Lagzi Lajcsi adott koncertet. Éjfél felé emelkedetté vált a hangultat, ekkor mindenki arról lehetett esetleg meggyőződve, a vásárban csak az elfogyasztott szeszes italoktól lehet elázni.
Hajnalra csendesedett el a környék és reggel hat órakor már kezdődött is a vásár. Kicsit nehezen ébredt a város, mert kora délelőtt a megszokottnál kisebb volt a forgatag. Pedig ekkor csak a borús égbolt riaszthatta még el a sokadalmat. Aztán eleredt az eső, több hullámban, különböző intenzitással szakadt, vagy csepegett. A vásárra hulló csapadékról az árusok kínálatát szemlélő Kondora István polgármester csupán annyit jegyzett meg, hogy volt már napsütés és eset már hó is ilyenkor. Azonban a kirakodópiac sajátos légkörét semmi sem befolyásolhatja.
Az időjárástól függetlenül most igazi országos figyelmet kapott Sárvár. Ugyanis a Kossuth Rádió többször élő műsorral jelentkezett a kirakodóvásárról. A Zsigmond király által 1492-ben a városnak adott Simon-Júdás napi vásár megtartási jogától napjainkig, több interjúalany idézte meg a piac történetét. Emellett a mai Sárvár is bemutatkozott, a civilek közül a mazsorettek, néptáncosok és kézművesek szólaltak meg. Továbbá a város turisztikai nevezetességei is terítékre kerültek. Ezen túl a köztévé is élőben közvetített a vásárról.
Külön helyen, a Posta téren került felállításra a kézműves vásár, amely így önálló jellegét erősíthette. A kézműves vásárra csak előzsűrizés után fogadták el az árusok jelentkezését. Ez biztosította, hogy valóban minőségi termékekkel lehetett megjelenni. A levendula és méz mellett szinte minden klasszikus termék feltűnt a sátorlapok alatt. A téren külön színpadot is felállítottak a népzenei fellépőknek.
A Nádasdy-várral szembeni Hild parkba ez alkalommal az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Családok éve Roadshow látványosságai érkeztek. Az országjáró körút célja, hogy az ország minden szegletében, sőt az egész Kárpát-medencében megtapasztalhassák az emberek, Magyarország egy családbarát ország felé vezető úton halad. A parkban a legkisebbeket kreatív bababirodalom, a nagyobbakat számtalan ügyességi és társasjáték várta.
Az eső múltával késő délután elevenedett meg végére a sárvári kirakodóvásár. Az önkormányzat elégedett a vásár lebonyolítójával, hisz ez évben hosszabbították meg szerződésüket a vásárok további megtartására.
– Az egyre népszerűbb péntek esti eszem-iszommal és a vissza-visszatérő eső miatt kevesebb szombati látogatóval együtt úgy harmincezer vendég látogatott ki idén a hatszázötven kereskedő sátraihoz az idei Simon-Júdás Vásár során – összegezte a két napot Tóvári György, a rendezvény főszervezője.