Kedvencek közé 2020. 6. 3. - Szerda, 08:08 - Névnapok: Klotild

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel.: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: hirlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Gongütéssel adták át a sárvári Zene Házát

2019.04.29. 08:49

Átadták a város új különleges kulturális élménypontját, a Zene Háza épületét. A belváros egyik legszebb klasszicista épületében működő művészeti iskola mellé, közel bruttó félmilliárd forintos beruházással épült fel a koncert- és próbatermeknek, valamint kiállító tereknek és vendéglátó egységnek otthont adó közösségi tér.

Az épülő városi multifunkcionális csarnok mellett a Zene Háza lesz a legmeghatározóbb a város kulturális életében az ötvenéves újkori városszületésnaphoz kapcsolódóan kezdődött számos beruház közül. – Ebben az épületben valóban a zene mindenkié lesz, mert képzett előadók és műértő közönség együtt élvezheti a különleges hangzást adó terem adottságait. Egy hangban benne van az egész Univerzum, erre példa mostantól a Zene Háza – fogalmazott Kondora István, Sárvár polgármestere köszöntőjében.
Az avatáson részt vett Majthényi László, a megyei közgyűlési elnök is, hisz ez az első megvalósuló beruházás, amely a Vas megyei Önkormányzat közel kétmilliárd forintos turisztikai célú fejlesztési keretéből nyert támogatást. A 470 milliós forintos összköltségű projekt mintegy felét a településfejlesztési operatív program támogatása és a városi önkormányzat önrésze biztosította. – Egy új vonzerőt teremtettek, olyan helyszínt, amely a nagy koncerttermek lehetőségeivel vetekszik – jegyezte meg a közgyűlési elnök.
– Az Arborétum madarainak a csicsergése mellé mától új hangok is felcsendülnek itt a város szívében, unikális élményt adva az ide érkezőknek – szólt ünnepi beszédében méltatva az új létesítményt Ágh Péter országgyűlési képviselő. Az avatóbeszédek után Szélesi Attila, a művészeti iskola igazgatója, Kondora István, Ágh Péter és Majthényi László egy-egy gongütéssel adta át a színpadon a sárvári Zene Házát. Ezután az átadási ünnepségen a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei működtek közre, hivatalosan is birtokba véve az épületet.

A ház a legújabb építészeti trendek és követelmények mentén épült, alig fél év alatt készült el az épület szerkezete. A sárvári Zene Házát Szalai Péter tervezte, kivitelezője a SárvárHáz Kft volt. Az arborétum közvetlen szomszédságában emelkedő Zene Háza minden igényt kielégítő fény- és hangtechnikával felszerelt terme alkalmas lesz élő koncertek tartására. Továbbá szolgálja a művészeti iskolát és hátteret ad a kistérség kulturális – főként zenei – kínálatának a bemutatásához. Turisztikai attrakcióként pedig kiállító terem és kávézó is helyet kapott a különböző rendezvényeknek egész éven át teret biztosító épületben.
A zeneiskola klasszicista épülete mellé került egy 21. századi épület, ami kiegészíti egymást. Az egyik épületben folyik a jövő nemzedékeinek a nevelése, a másikban pedig az élő koncertek, a tudás bemutatása. A zeneházában kisebb, bensőségesebb hangulatú kamarakoncertek lesznek és egyéb rendezvények, köztük színházi előadások.
A zenei rendezvények között kiemelkedő szerepet kapnak a térség azon településeinek kulturális csoportjai, amelyek a projektben konzorciumi tagként is megjelennek (Ikervár, Sitke, Nick, Porpác). Cél a térség települései szellemi örökségének láthatóvá tétele, a Zene Házában biztosítva infrastrukturális hátteret a sárvári járás kulturális, zenei kínálatának bemutatásához.