Kedvencek közé 2020. 3. 30. - Hétfő, 03:17 - Névnapok: Auguszta

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Hálásak voltak a folklórcsoportok a sárvári meghívásért

2019.08.23. 11:42

39. alkalommal rendezték meg idén Sárváron a Nemzetközi Folklórnapokat. A Városfesztivál részeként megtartott öt napos esemény fogadással indult. A városvezetés a várban látta vendégül a csoportok vezetőit, akiket Kondora István polgármester köszöntött, majd közös koccintással indították útjára a folklór rendezvényt.

„A csaknem négy évtized alatt ötven országból több mint kétszáz együttes járt már Sárváron a folklórnapokon.” - sorolt számokat Kondora István a fogadás után.
Hozzátette: A folklórfesztivál hosszú távú sikere annak köszönhető, hogy az egyes nemzetekre jellemző egyedi kulturális sajátosságok, kultúrkincsek ismerhetők meg az előadások során.
A Nemzetközi Folklórnapok jó alkalom a más nemzetek kultúrájával való megismerkedésre. A fogadás után a Posta tér színpadán folytatódott az esemény. A 39. nemzetközi folklórnapokat Máhr Tivadar alpolgármester nyitotta meg hivatalosan.
Beszédében a többi közt azt hangsúlyozta: Sárvár lendületben van, amely a fejlesztések mellett kulturális szempontból is érzékelhető. Ez a lendület a kulturális és közösségi életre is hatással van, amelyet a fesztiválok, köztük a folklórnapok népszerűsége is igazol.
Az öt nap alatt tíz külföldi és helyi együttes mutatkozott be a Posta tér színpadán, más városi helyszíneken valamint Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye néhány településén. Az egyik leglátványosabb program a Posta téren végződő felvonulás volt. Az együttesek Sárvár utcáin sétálva egy-egy helyszínen rövid, alkalmi előadást tartva mutatkoztak be a helyieknek.
A fesztivált lezáró folklórgála előtt Kondora István polgármester a színpadon a csoportok képviselőit az új kenyérrel, a város borával köszöntötte és köszönte meg nekik az idei sikeres, közös munkát, az együttműködést. Az ünnepélyes aktus után színes műsorral mutatkoztak be az együttesek a Posta tér nagyszámú közönségének.
Ódor Viktória fesztiváligazgató összegezte is a nemzetközi folklórnapok számait. Összesen tíz csoport mutatkozott be a rendezvények során. A házigazda Sárvári Néptánckörön és a Regős együttesen kívül szlovák, észt, macedón, cseh, német, indonéz és mexikói csoportok léptek fel Sárváron. A fesztiváligazgató szerint nem volt könnyű feladat a szervezés, de hogy ez jól sikerült, annak egyik bizonyítéka a csoportoktól érkező számos pozitív visszajelzés volt, amelyben köszönetüket, hálájukat fejezték ki a szervezőknek, hogy Sárvár vendégei lehettek.