Kedvencek közé 2020. 4. 3. - Péntek, 06:47 - Névnapok: Buda, Richárd

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Internált ádozatok koszorúzása

2017.10.29. 18:34

Halottak Napjának közeledtével, október 25-én, a városunkban a II. világháború idején egykor volt internálótábor több száz áldozatának sírjaihoz hozta el a szlovén delegáció a megemlékezés koszorúit.

A néhány éve felújított síremlékeket és emlékművet idén is megkoszorúzta a szlovén delegáció. A hivatalos küldöttség tagjai azonban elsőként a Szlovén Köztársaság augusztusban kinevezett budapesti nagykövetének, dr. Robert Kokalj vezetésével látogatást tettek a sárvári városházán, ahol baráti megbeszélést folytattak Kondora István polgármesterrel. A delegációban részt vettek a lendvai önkormányzat és a szentgotthárdi szlovén konzulátus képviselői is.

Az ezt követő koszorúzáson a kegyeleti hagyomány egyelőre megszakadt, hisz internáló tábornak is helyet adó selyemgyári épület elbontásával az emléktáblák sem voltak elérhetőek. Így a küldöttség a sárvári köztemetőben rótta le kegyeletét. Koszorút helyezett el dr. Robert Kokalj nagykövet, majd a Szlovén Internáltak Szövetsége Joze Vidic vezetésével. Ezután Sárvár polgármestere Kondora István, Máhr Tivadar alpolgármester és Sütő Károly aljegyző a város nevében helyeztek el koszorút az emlékműnél.

A Szlovén Köztársaság nagykövete szerint a múlt emléke erős gyökereket ad a mai együttműködéshez is. A közös koszorúzás jelezi az együttérzést és az összetartozást. A két éve Sárváron tartott szlovén-magyar házelnöki találkozó is hozzájárult hozzájárult ahhoz, hogy a két nép barátsága még tovább szélesedjen. A közös Európa keretein belül sok határon átnyúló projekt zajlik most is, számos gazdasági és közlekedési fejlesztés hozza közelebb a két népet. Az országaink közti már meglévő együttműködés jövőbeni bővítésén dolgozunk továbbra is – mondta dr. Robert Kokalj Szlovénia nagykövete.