Kedvencek közé 2020. 4. 10. - Péntek, 09:00 - Névnapok: Zsolt

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Jubilált a Nádasdy Történelmi Fesztivál

2018.07.16. 19:18

 A Nádasdy Történelmi Fesztivál kezdetét a Fekete Bég, azaz Nádasdy Ferenc szobránál fanfárok jelezték az 50. születésnapját ünneplő városban. Július második hétvégéje egy színes időutazás volt.

A fanfáros nyitány után megkoszorúzták a törökverő Nádasdy lándzsás emlékművét. A fesztivál péntek esti fáklyás felvonulása sokakat csalt az utcára.A várkertben megnyílt a Borbazár, ahol a fesztivál borversenyének legjobb nedűit kóstolhatta a közönség. A kíváncsiak a részt vevő hagyományőrző csoportok múltidéző életébe is betekinthettek.
A történelmi fesztivál hivatalos megnyitóján, szombaton délelőtt helyezték el azt az időkapszulát a Hild park kövezete alá, amelyben a mai, azaz az 50 éves Sárvár üzent 2068-ba, az akkor majd 100 éves városnak. - A Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület tíz éve szervezi a történelmi fesztivált, innen a különleges akció. Több száz üzenet érkezett elektronikus úton és papíron is – mondta el Szabó Krisztián, az egyesület elnöke. A szervezők a közösségi média üzeneteinek feltöltésére is lehetőséget adtak. Az így összegyűlt levelek eredetiben, illetve adathordozókon kerültek bele az erre a célra készített rozsdamentes acélhengerbe. A város nevében Máhr Tivadar alpolgármester köszöntötte a jubiláló fesztivált, a születésnapos város polgárait. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberei erőforrások minisztere, Sárvár díszpolgára is elküldte üzenetét a város polgárainak. Köszöntő szavait Dr. Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár tolmácsolta. Az időkapszulát a Bandérium őrsége mellett Máhr Tivadar alpolgármester és a város korábbi vezetői helyezték el a Hild parkban.A Nádasdy Ételmustrához kapcsolódva rendezték meg a jubileum alkalmából az „ország legnagyobb középkori lakomáját”. A korábbi főzőversenyek győzteseit hívták meg ételt készíteni a korhű ruhában asztalhoz ülő közreműködőknek. Többszöri létszám- és ruházat-ellenőrzés után Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora bejelentette: 243 fővel megvan az új bejegyzett rekord.A fesztivál leglátogatottabb eseménye az ostromjátékok volt, ahol kétszáz magyar és török vitéz vívott meg egymással kétszer is a Nádasdy-vár falai alatt. Szintén sokan figyelték a vár hídjáról a magyar sereget vezető Portisch Lajos (a nemzet sportolója) és az oszmán hadakat irányító Kiss Attila (a Haladás sakkmestere) élőfigurás játszmáját.

A Nádasdy Történelmi Fesztivál zárására természetesen kiderült, hogy a magyar vitézek minden küzdelemben jobbnak bizonyultak a betolakodó török hadaknál.