Kedvencek közé 2020. 3. 30. - Hétfő, 02:21 - Névnapok: Auguszta

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Kisfaludi-Stróbl Zsigmond alkotásai a sárvári múzeumban

2019.03.08. 10:32

A Nádasdy Ferenc Múzeum idei első időszaki kiállítása Kisfaludi-Stróbl Zsigmond nemzetközi szinten is jegyzett Kossuth-díjas szobrászművész mintegy negyven alkotását mutatja be. A szobrászművész legismertebb műve a Gellért-hegyen álló Szabadság-szobor. Teljes életműve meghaladja a kilencszáz darabot.

Az 1884-ben a Zala megyei Alsórajkon született Kisfaludi fiatalon hírnevet szerzett magának. 21 évesen már kiállításon szerepelt. Így természetes volt, hogy folyamatos megrendelésekkel halmozták el. Minden korszak kedvelte a művészt, tehetsége túlmutatott a politikai korszakokon. Készített Trianon emlékműveket és Lenin-szobrot Szombathelyen.

Szobrászatát a művészettörténészek a klasszikus, akadémikus irányzathoz sorolják. Fiatalkorában azonban megérintette a szecesszió is. A magyar szobrászművészet egyik zászlóvivőjeként tartják nyilván. Szobrai, plasztikái, plakettjei és érméi mind erőt sugárzó, átgondolt alkotások. Londonban saját műtermet tartott fenn az 1930-as években, ahol többek közt megfordult a Nobel-díjas drámaíró, G. B. Shaw, de megmintázta az akkor még gyereklány Erzsébet királynőt is.

A művész hagyatékának ápolását, megőrzését a zalaegerszegi Göcseji Múzeumra bízta. Az épületet tavaly elkezdték felújítani. Így lehetőség nyílt arra, hogy időszaki kiállítás keretében Veszprém után Sárváron is több mint negyven alkotás segítségével megismerhető legyen a hét évtizedet átívelő életmű.

– Kisfaludi-Stróbl Zsigmond a római birodalom idejéről származó klasszikus stílust képviselte. Ez minden későbbi birodalom (az Osztrák–Magyar Monarchiától a Szovjetunióig) számára követendő modell volt, így a szobrász nem kompromisszumai révén, hanem meghatározó stílusa miatt tudott mindig népszerű és elismert maradni – fogalmazott megnyitójában a zalaegerszegi múzeum művészettörténésze, Kostyál László.

Az egyik legismertebb magyar szobrász kisplasztikái-szobrai a Nádasdy Ferenc Múzeum időszaki kiállító termében június másodikáig tekinthetők meg.