Kedvencek közé 2020. 8. 3. - Hétfő, 13:28 - Névnapok: Hermina

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel.: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: hirlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Megépült Sárvár-Rábasömjén csatornarendszere

2012.03.12. 13:19

Az Új Széchenyi Tervből nyert 737 millió forintból és a Sárvár és Térsége Viziközmű Társulat 135 milliós saját forrásaiból elkészült Sárvár-Rábasömjén városrész és Rábapaty község csatornázása. A beruházásnak köszönhetően összesen 910 ingatlan csatlakozhat a csatornahálózatra. Az új rendszert Sárváron és Rábapatyon is V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át.

A vidéki térségek szennyvízkezelését a Nemzeti Vidékstratégiában a központi feladatok között említjük, mert több szempontból is fontosnak tartjuk. Szeretnénk a vidéken élőknek komfortos lakóhelyet biztosítani: ehhez ugyanúgy hozzátartozik a csatornázás, mint a víz- vagy áramellátás – mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt. A településeken keletkező szennyvizek elvezetése és tisztítása a közegészségügy és a környezet védelmének szempontjából is elengedhetetlen, s hozzájárul a gazdaság fejlesztéséhez is. 

A csatorna építésekor tizenhat kilométernyi gravitációs gerincvezetéket fektettek le, és hat szennyvízátemelőt, illetve öt kilométernyi szennyvíz nyomóvezeték hálózatot építettek ki.

A kivitelezés befejeződött és az ingatlan tulajdonosok ráköthetnek a csatorna hálózatra. Sárvár-Rábasömjén településrésze és az É-i irányból szomszédos Rábapaty község nem rendelkezett közüzemi szennyvízelvezető rendszerrel. A beruházás fontos, mert egyrészt újabb fejlesztéseket indíthat el, másrészt a lakosság szempontjából jelentős, hogy végre megszűnhet a talajszennyezés. A csatornázás Sárvár-Rábasömjén és Rábapaty településeken 910 ingatlant érintett.

Az Új Széchenyi Terv keretében cél a teljes lakosság ellátása, ezen keresztül pedig a térség környezetvédelmi és ökológiai céljai megvalósulásának elősegítése.

A települések a KEOP program keretében 737 246 999 forint vissza nem térítendő támogatást nyert Európai Uniós pályázattal. E mellé Sárvár és Térsége Víziközmű Társulat 135 465 000 forint önerőt biztosított.
A csatornahálózat kivitelezője a SZABADICS Zrt., üzemeltetője a Sárvár víz kft.

A környezet megóvása szempontjából kiemelkedő fontosságú a KEOP-1.2.0/2F/09-2009-0008 számú projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.