Kedvencek közé 2020. 6. 4. - Csütörtök, 12:08 - Névnapok: Bulcsú

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel.: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: hirlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Meghívták? Járuljon hozzá az ország egészségéhez!

2020.05.05. 11:00

Az ország négy orvosképző egyeteme reprezentatív szűrőprogramot indított a lakosság koronavírus-fertőzöttségének felmérése érdekében május 1. és május 14-e között.  A Pécsi Tudományegyetem vezetői kéréssel fordultak Sárvár polgármesteréhez, hogy segítse elő a négy orvos- és egészségtudományi szakembereket képző egyetem, így köztük a Pécsi Tudományegyetem által indított vizsgálatsorozat sikerét, mivel Sárvárról is több személy kiválasztásra került.


fotó: pte.hu

A koronavírus járvány komoly hatással van mindennapjainkra, ami komoly kihívás elé állítja az országunk lakosságát. A járvány elleni védekezésből minden település kivette az elmúlt időszakban a részét, amiért valamennyi állampolgár köszönettel tartozik a települések vezetőinek. A Pécsi Tudományegyetem is tevékenyen szeretne hozzájárulni nem csak, mint egészségügyi intézmény, hanem mint kutatóhely is a járvány elleni küzdelemhez. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ország egyik nemzetközileg is akkreditált virológiai laboratóriuma a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működik - fogalmaznak a polgármesterhez intézett levélben.
A Pécsi Tudományegyetem vezetői kéréssel fordultak Sárvár polgármesteréhez, hogy segítse elő a négy orvos- és egészségtudományi szakembereket képző egyetem, így köztük a Pécsi Tudományegyetem által indított vizsgálatsorozat sikerét, mivel Sárvárról is több személy kiválasztásra került.
2020. május 1-től közel 18 ezer fő bevonásával indult országos vizsgálatsorozat. A csaknem 500 településen élő állampolgárokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével reprezentatív kutatás keretében szólítják meg az egyetemek, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

Kondora István polgármester, együttműködve a Pécsi Tudományegyetemmel, arra kéri az érintett sárvári polgárokat, vegyenek részt a vizsgálaton. Járuljanak hozzá az ország egészségéhez!


A Pécsi Tudományegyetem levele teljes terjedelmében alább olvasható:
 
Tisztelt Polgármester Úr!

A koronavírus járvány komoly hatással van mindennapjainkra, ami komoly kihívás elé állítja az országunk lakosságát. A járvány elleni védekezésből minden település kivette az elmúlt időszakban a részét, amiért valamennyi állampolgár köszönettel tartozik a települések vezetőinek.

A Pécsi Tudományegyetem is tevékenyen szeretne hozzájárulni nem csak, mint egészségügyi intézmény, hanem mint kutatóhely is a járvány elleni küzdelemhez. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az ország egyik nemzetközileg is akkreditált virológiai laboratóriuma a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működik.

A hazai négy orvos- és egészségtudományi szakembereket képző egyetem, így köztük a Pécsi Tudományegyetem is, 2020. május 1-től közel 18 ezer fő bevonásával országos vizsgálatsorozatot kezdett. A csaknem 500 településen élő állampolgárokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével reprezentatív kutatás keretében szólítják meg az egyetemek, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

A fenti vizsgálatba az Ön által vezetett településen élők közül többen is véletlenszerűen beválasztásra kerültek a 14 éves és idősebb népesség köréből. A vizsgálat 2020. május 1-14. között zajlik, azonban az Ön településéről kiválasztott személyek meghatározott időpontban kerülnek megkeresésre, amit a KSH az egyetem bevonásával már közölt az érintettekkel. A felmérésben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, majd ezt követően garat-, orr- és vérminta vétel történik. A laboratóriumi vizsgálatok eredményét, minden a vizsgálatban résztvevő személy egyénre szabottan, várhatóan május második felében tudhatja meg.

A Pécsi Tudományegyetem nevében szeretnénk megkérni arra, hogy támogassa a településén a vizsgálatban való részvételt azáltal, hogy az érintett lakosokat bátorítja, és szükség szerint segíti őket, hogy ebben a vizsgálatban részt vehessenek. Fontos hangsúlyozni, hogy a kiválasztott résztvevők kulcsszerepet játszanak a járvány elleni küzdelemben, hisz hozzájuk hasonló emberek sokaságát képviselik a szűrővizsgálatban.

Ezen elkötelezettségük erősítése is hozzájárulhat az országos vizsgálat sikeréhez, valamint az érintett régióban előforduló tünet nélküli megbetegedések felderítéséhez, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ is támogat.

A Pécsi Tudományegyetem, mint a régió legnagyobb felsőoktatási intézménye és egyben egészségügyi ellátója, az Ön segítségével szeretne többet tenni a térségben élők egészségének védelme érdekében ezen vizsgálat által is. A vizsgálattal kapcsolatban az országos portálokon elérhető információkon túl a regionális aktualitásokról a PTE Klinikai Központjának honlapján is tájékozódhat (www.pte.hu).

Előzetesen is köszönjük szíves támogatását a lakosok részvételének előmozdítása érdekében. Amennyiben kérdése lenne a vizsgálattal kapcsolatban, bátran keressen bennünket.

Jó egészséget kívánva, tisztelettel:

Prof. Dr. Miseta Attila s.k.  Dr. Sebestyén Andor s.k.   Prof. Dr. Betlehem József s.k.
    a PTE rektora       a PTE Klinikai Központ elnöke    a PTE Operatív Stáb vezetője