Kedvencek közé 2020. 4. 7. - Kedd, 21:14 - Névnapok: Herman

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

"Mi építeni jöttünk Sárvárra, és nem rombolni" - Interjú a Sága új vezérigazgatójával

2020.02.07. 14:41

Új távlatokat, új lehetőségeket nyit meg a Sága Foods Zrt. előtt, hogy január 13-tól új tulajdonosa van. A céget a Bárány család tulajdonában lévő Master Good cégcsoport vásárolta meg, aki a Sága menedzsmentjét a helyén hagyta, de ifjabb Bárány László személyében új vezérigazgatót nevezett ki a Sága élére. Hatékonyságnövelő és kapacitásbővítő beruházásokat terveznek Sárváron, de a város életében is szeretnének – a korábbi évekhez hasonlóan - részt venni, idén a Vármelléki Óvodára figyelnek kiemelten.

A Sága Zrt.-t megvásárló kisvárdai székhelyű Master Good cégcsoport a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás több mint 40 százalékát adja, értékesítésének nagyobb részét az export teszi ki, piacvezetők itthon. A cégcsoport csaknem 2000 munkavállalót foglalkoztat.
 
- Mi egy családi tulajdonban lévő cég vagyunk, egy vertikális integrációt működtetünk, ami azt jelenti, hogy a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig, a teljes termékpalettát lefedjük. Ez részleteiben azt jelenti, hogy szántóföldi növénytermesztés integrálásával foglalkozunk, takarmányt gyártunk, szülőpártyúkokat tartunk, keltetünk, csirkét hizlalunk, levágjuk és tovább feldolgozzuk. Ebbe a tovább feldolgozási portfóliónkba illett bele a Sága, ugyanis panírozott és előkészített illetve kényelmi ételek kategóriába tartozó ételeket már gyártottunk, és szerettük volna portfóliónkat kiegészíteni húskészítményekkel, virslikkel, sonkákkal. Egy olyan döntési helyzetben voltunk, hogy vagy építünk egy ilyen gyárat, vagy pedig veszünk. Miután körbenéztünk a piacon, úgy gondoltuk, hogy a Ságával tudnánk a legjobbat hozzáadni értékben a cégünkhöz – mondta Bárány László vezérigazgató.
 
A Sága Magyarország vezető baromfihús - készítménygyártó cége, és az egyik legismertebb élelmiszeripari brand. - Ez volt az első dolog, ami miatt idejöttünk Sárvárra, de amikor beléptünk a gyár kapuján, és megláttuk az itt dolgozó embereket, akkor döntöttük el, hogy biztosan itt szeretnénk folytatni a tevékenységünket, mert más is volt azért a célkeresztben – húzta alá a vezérigazgató.
 
A Master Good hatékonyságnövelő és kapacitásbővítő beruházásokat is tervez a Ságában, új termékeket is szeretnének a piacra vinni. – Alapvetően elégedettek vagyunk a gépekkel és a technológiai felszereltséggel, de bőven lehet még az üzemben hatékonyságot növelni, fejleszteni. Úgy látom, hogy az elmúlt években a korábbi tulajdonosok nem ruháztak be annyit, amennyi szükséges lett volna a továbbfejlődéshez. Mi rendelkezünk ezzel a tőkeerővel, és feltett szándékunk, hogy mind hatékonyságban, mind kapacitásban bővítsük, javítsuk a Sága eszközállományát – hangsúlyozta Bárány László.
Az új vezérigazgató szerint a Sága jó pozícióban van a belföldi értékesítés tekintetében, de vannak még további növekedésre lehetőségek. – A Master Good cégcsoport egyik legnagyobb erőssége az export, az árbevételünknek több mint a fele az exportból származik. A világon 43 országba exportálunk, és meggyőződésem, hogy ezeknek az a piacoknak a bekapcsolásával a Sága exportját is fel lehet lendíteni – mondta a vezérigazgató.
 
A Sága portfóliója eddig a pulykára épült, a Master Good esetében pedig a csirke adja a termelés gerincét. A jövőben szeretnék a két cég közötti kapcsolatot kihasználni, és a Sága termékfejlesztéseinél a csirkét, mint alapanyagot figyelembe venni, és a Sága által mostanáig használt csirkehús-alapanyagokat a Master Good saját integrációjában előállított, GMO - mentes csirkehúsokra cserélni.
 
– A Sága tavaly jött ki az E-mentes virslivel, illetve ezzel a terméksorral. A Master Good pedig az egyetlen olyan baromfis cég Magyarországon, amely 100 %-ban GMO - mentes alapanyagból dolgozik. Így a két cég közötti kapcsolatot abból a szempontból is ki tudjuk használni, hogy a Sága jelenleg piaci bevezetés alatt álló E-mentes termékcsaládjában is bizonyos termékek GMO - mentes minősítést kaphatnak – szólt a Bárány László.
 
A Sága évek óta kiemelten kezeli a társadalmi felelősségvállalás kérdését, ebben is nagyon hasonlít a filozófiája a Bárány család filozófiájához. - Ugyanis mi minden egyes olyan településen, ahol ott vagyunk, kiemelten támogatjuk nemcsak a saját kollégáinkat, hanem az ott működő intézményeket, civil szervezeteket is. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén Sárváron a Vármelléki Óvodát kiemelten támogatjuk – húzta alá Bárány László. Ez azt jelenti, hogy a Sárvári Városi Bálon összegyűlt felajánlásokat a Sága 800 ezer forinttal egészíti ki. Az adományból kültéri játszóeszközök beszerzését tervezik az intézmény részére.
 
A vezérigazgató elismeréssel szólt Sárvárról is, a vele készített interjúban egy kis ékszerdoboznak nevezte településünket. Mint mondja, ők építeni jöttek Sárvárra és nem rombolni, a családias légkört szeretnék megtartani a Ságában, felelősséget éreznek az ott dolgozó 260 ember iránt, és azáltal, hogy egy komoly stabilitást és további növekedést tudnak adni a cégnek, reméli, hogy a munkakörülmények is javulni fognak.