Kedvencek közé 2020. 6. 4. - Csütörtök, 13:06 - Névnapok: Bulcsú

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel.: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: hirlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Polgármesteri tájékoztató a koronavírus-járvány idején hozott döntésekről

2020.04.24. 19:23

Kondora István ezen a héten is megtartotta polgármesteri tájékoztatóját a Városházán. Szólt a képviselő-testület feladat- és hatáskörében veszélyhelyzet során hozott polgármesteri döntésekről, a megvalósuló és elmaradó beruházásokról, továbbá a városi nagyrendezvényekről is.

Kedves Sárváriak!

Ma április 24-én, Szent György-napján találkozunk újra. A népi hiedelem szerint a mai nap az állatok kihajtásának napja is, egyúttal a rendőrség ünnepe is, és ebből az alkalomból mindenkit tisztelettel köszöntök! Nagyon remélem, hogy mindenki jól bírja ezt a különleges helyzetet, és a házi karanténok rendszerét is jól működtetjük. Éppen ezért én úgy gondolom, hogy erre a hétvégére és a jövő hétvégére sem rendelek el rendkívüli intézkedéseket Sárváron, mert a sárváriak eddig példamutató fegyelmezettséggel oldották meg a kijárási korlátozásokból eredő feladatokat.

Az egyik kérdés úgy tehető fel, hogy a beruházásaink milyen módon tudnak folytatódni ebben az évben. Örömmel jelenthetem, hogy azok a beruházások, amelyek állami pénzből, állami forrásból valósulnak meg, azok, szerencsére, nagyon jó ütemben haladnak. Azt kell mondanom, hogy egy kicsit ez a szerencsétlen helyzet még a kezünkre is játszott, hiszen nyilván a lecsökkent gépjárműforgalom miatt a főutcai beruházás nagyon jól halad, és remélem, hogy időben befejeződik. Nagyjából június közepére talán elkészül.

A sárvári beruházásokat azonban újra kellett gondolni, újra kell gondolni és át kell ütemezni alapvetően. Ami prioritás számomra, hogy minden olyan beruházás, amely a közlekedéssel vagy a közlekedés biztonságával kapcsolatos, azt nem vettük ki a költségvetésből, hanem a lehetőség szerint ezeket pontosan meg fogjuk valósítani. Gondolok itt a forgalomlassító küszöbökre, az útfelújításokra, a járdafelújításokra, adott esetben a csapadékvíz–elvezetésekre. Továbbá azokat a beruházásokat is meg fogjuk valósítani, amelyekről már szerződésünk van. Tehát, még a vészhelyzet kihirdetése előtt megvolt a szerződésünk, és itt kötelezettségeink vannak. Ezeket az év folyamán mindenképpen meg fogjuk valósítani, példaként említem a hegyközségi kerékpárútnál a lámpák, a közlekedési lámpák és a közvilágítás megvalósítását, és van néhány ilyen beruházásunk.
Amely viszont áldozatul esik, legalábbis időlegesen, és halasztanunk kell, például a sportberuházások közül az úgynevezett tekepályarész az aréna területén, ezt mindenképpen csak valószínűleg a jövő évben tudjuk megvalósítani, és, hát néhány olyan új tervünk, amely az idei évben jelentős beruházást igényelt volna. Kettő példát hadd említsek, az egyik a Berzsenyi utca teljeskörű felújítása, itt csak a tervezésig fogunk eljutni, a másik pedig a barnamezős területek közül a cukorgyári területnek az előkészítése, ezek időben mindenképpen odébb fognak csúszni.

Sajnos, sérülni fog az egyesületek és a sportszervezetek támogatása is. A sportszervezeteknél, ahol szükséges volt, ott a támogatásoknak körülbelül a felét tudjuk majd odaadni. Van, aki ezt már megkapta, van, aki a nyár folyamán fogja megkapni, illetve azok az egyesületek kapják meg a teremhasználati támogatásokat, amelyek a Sportfólióval voltak leszerződve, hogy az aréna terembérleti díját fizessék ki. Jól lehet, most nem használják a termeket, viszont az aréna bevételei oly mértékben csökkentek le, hogy ezeket a bevételi forrásokat mindenképpen számukra biztosítani tudjuk. Mert ez a továbbélést és az újrakezdés lehetőségét fogja megadni részben az Aréna munkatársainak és az intézménynek, részben pedig a sportegyesületeknek is. Tehát, ennyit a versenysport támogatásáról.

Az intézményeinkről és a fürdőről néhány gondolatot. Az intézmények természetesen a havi ellátmányukat megkapják, hiszen különböző módon, de mindegyik folytatja a tevékenységét. A Gyógyfürdő Kft. esetében abban egyeztünk meg a menedzsmenttel, hogy ott egy csökkentett munkaidőkeretben, de a teljeskörű felújítás, illetve ahol lehet, bizonyos beruházások vagy karbantartási munkálatok is megtörténnek. És ezáltal, reményeink szerint valamikor a nyár közepén újrainduló turisztikai szezon ügyében, teljesen felkészült lesz, ugyanazt a minőséget tudja produkálni majd a gyógyfürdő, mint amellyel abbahagyta a szolgáltatásait.

A helyzetnek áldozatul esnek jórészt vagy teljes egészében a nagyvárosi fesztiválok, mint a történelmi fesztivál, mazsorett fesztivál, fúvószenei fesztivál, nemzetközi folklórnapok bizonyosan, és nem tudom még, hogy a motoros találkozónak valamilyen megmentése lehetséges–e. De ezekről ebben az évben, sajnos, le kell mondanunk. Az ősszel, ami ebből pótolható, azt megpróbáljuk pótolni, de a jövő évre számolunk igazából, hogy ezeket a fesztiválokat a régi mederben és a régi nagy keretek között tudjuk majd folytatni.

Mindenkitől azt kérem továbbra is, hogy viseljenek maszkot, az idősebbek maradjanak otthon, akinek segítségre van szüksége, keresse a gondozási központot, és nagyon remélem, hogy a következő néhány kemény hetet ugyanilyen fegyelmezetten végig tudjuk csinálni. Köszönöm a türelmüket, a figyelmüket és az együttműködésüket is!