Kedvencek közé 2020. 6. 4. - Csütörtök, 12:11 - Névnapok: Bulcsú

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel.: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: hirlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Rendben zajlottak az érettségi vizsgák

2020.05.15. 08:44

Nem szólt a Gaudeamus igitur, elmaradtak a virágok, az ünneplő családtagok, nem voltak az iskolától búcsúzó meghatott tekintetek. A koronavírus–járvány átírta a középiskolások idei búcsúzását. Elmaradtak a ballagási ünnepségek. Az érettségi vizsgák azonban május 4-én rendben megkezdődtek.

Rendőrök vigyáztak a rendre a sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola épülete előtt az érettségi vizsgák reggelén. A 88 végzős diák fegyelmezetten várta reggelente, hogy a koronavírus–járvány miatti rendkívüli körülmények között megkezdhesse a vizsgáját. Kézfertőtlenítés és a szájmaszk átvétele után mehettek be a kijelölt osztálytermekbe.
Mindeközben az igazgatói irodában Hevér Mihályné és munkatársai felbontották a vizsgafeladatlapokat, hogy aztán 9 órakor elkezdhessék a végzősök az írásbeli vizsgákat. Az igazgatónő az első napok tapasztalatai után elmondta, rendben zajlik az érettségi, az intézményben sikerült biztonságos körülményeket teremteni a diákok és a tanárok számára is, folyamatosan fertőtlenítenek.
- Május 4-én magyarból, aztán matematikából, majd történelemből vizsgáztak a végzősök, ezek voltak azok a napok, amikor mindenki kötelezően érettségizett. Május 7-én angolból, pénteken pedig német nyelvből tettek írásbeli vizsgát a végzőseink. A május 11-i héten az ötödik érettségi tárgyból, így fizika, kémia, informatika, földrajz, biológia illetve a szakmai tárgyból írásbeliznek a diákok reggel 8-tól. Három érettségiző osztályunk van, akik három bejáraton keresztül érkeznek az épületbe, sikerült úgy beosztani a diákokat, hogy minden teremben maximum 7 diák ül – mondta el Hevér Mihályné.

A felsőoktatási intézményben továbbtanulóknak idén már emelt szintű érettségi vizsgát is kell tenniük.
A sárvári gimnáziumban 50 végzős tett, illetve tesz emelt szintű érettségi vizsgát, a legtöbben, 20-an angol nyelvből. 5-5 fő választotta matematikából, németből és földrajzból az emelt szintet.

A dolgozatokat a beszedést követően ózongenerátorral fertőtlenítik, amelyet Kondora István polgármester ajánlott fel az intézménynek. A végzősök a kijavított írásbeli vizsgalapokat május 28-án és 29-én tekinthetik meg a gimnáziumban, ekkor észrevételeket is tehetnek a dolgozatukkal kapcsolatban. Ha sikeresen teljesítették az írásbeli vizsgát, akkor a járványveszély miatt szóbelizni csak a testnevelésből érettségizőknek kell.
A Tinódiban az érettségi eredményét június 11-én, 12-én és 15-én hirdetik ki. Nagy a tét, hiszen az érettségi egyben felvételit is jelent a felsőoktatási intézményekbe, nagy hatással van a végzősök jövőjére.
A Barabás György Műszaki Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában 35 tanuló érettségizik. Lakatné Mester Éva igazgatónő arról számolt be, hogy az ő intézményükben is rendben, a járványügyi szabályokat betartva zajlott a vizsga. Azonban rájuk még hosszú vizsgaidőszak vár, hiszen a május 11-i héttel kezdődnek meg az érettségivel párhuzamosan az OKJ-s gyakorlati vizsgák, amelyeken 84 végzős ad majd számot a tudásáról. A Barabásban is reggelente a névsoregyeztetés után, a kézfertőtlenítés és a szájmaszkok átvétele következett. Majd a 35 érettségiző elfoglalhatta a számára kijelölt tantermet. Egy-egy teremben maximum 5-6 végzős vizsgázott.

- Nagyon pozitívak a tapasztalataink, a diákok nagyon fegyelmezettek, betartják a szabályokat, amire kollégáim ügyelnek is – mondta el Lakatné Mester Éva igazgatónő, aki hozzátette, hogy az OKJ-s gyakorlati vizsgák megtartásának is nagyon szigorú előírásai vannak, itt is nagyon fognak ügyelni a járványügyi szabályok betartására.

A Barabás iskola 119 végzős diákja a szakgimnáziumban informatika és kereskedelem szakirányon végez, a szakközépiskolai részen pedig gépi forgácsoló és eladó végzettséget szereznek az idén ballagók.