Kedvencek közé 2020. 4. 10. - Péntek, 10:29 - Névnapok: Zsolt

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Sárvár meghatározó pont az ország kulturális térképén

2019.07.30. 18:17

A lényeg, hogy egy folyamatos, magas színvonalú, a legszélesebb réteget kielégítő programkínálatot nyújtsunk, illetve neveljünk ki a városnak egy olyan fiatal generációt, amely Sárvárnak biztos alapot nyújt a fejlődéshez és a megmaradáshoz – vallja Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ másfél évvel ezelőtt kinevezett igazgatója, akivel a nyári szezon közepén beszélgettünk.

A legnagyobb forróságban is az irodájában találjuk, és szinte nincs olyan esti program, amelyen nem venne részt. Takács Zoltán Bálint a jó gazda gondosságával nemcsak szervezi a programokat a munkatársaival, de figyelemmel is kíséri, dokumentálja azokat.

- Az én szabadságolási tervem az, hogy elmegyünk a tavasz végén és az ősz elején, közben pedig itthon vagyunk. Minden egyes programon jó részt venni, nemcsak amelyeket mi szervezünk, hanem azokon is, amelyeket befogadunk. Az elmúlt másfél év azt eredményezte, hogy szinte a tavasz kezdetétől az ősz végéig folyamatos a programkínálatunk, és nemcsak a hétvégéken, de a hétköznapokon is. A folyamatosság mellett a másik fontos dolog, hogy mi nemcsak egy réteget szólítunk meg, nemcsak a könnyed szórakozást, vagy nemcsak a magas kultúrát célozzuk meg. Olyan produkciókat, előadásokat, programokat szervezünk, amelyek amellett, hogy színvonalasak, a legszélesebb közönséget elérik – mondja az igazgató, aki hozzáteszi: alapvető filozófiánk az, hogy a kultúra ott van, ahol te vagy.

- Egy szomorú felmérés szerint a magyar lakosság több mint 50%-a nem érdeklődik a kultúra iránt, mi ezen szeretnénk változtatni. De nekünk először a 48 %-ot is ki kell szolgálnunk a rendezvényeinkkel, a maradék 52 %-ot pedig lassan elkezdjük megszólítani. Először behívjuk őket ide a várba, nézzenek körül, jöjjenek el egy – egy rendezvényre vagy a múzeumba. Egyébként évente 35 ezer ember látogatja a múzeumot, ennél jóval többen, 100 ezren is megfordulnak a várban. Ide érdemes sárváriként is eljönni, legyünk büszkék, ne csak a várra, hanem a szellemiségére is! – hangsúlyozza Takács Zoltán Bálint.

Az igazgató lelkesen osztja meg velünk tapasztalatait arról, hogy hogyan is látják az ország különböző részéből érkezett vendégek Sárváron, illetve a Nádasdy – várban zajló kulturális életet.- Azt mondják, egyfajta kulturális esszencia van a vár levegőjében. Hangot adnak neki a vendégek, hogy micsoda szép ez a város, milyen fantasztikus dolgok vannak itt, milyen jól élünk a lehetőségeinkkel. Élünk azzal, hogy megújulnak közterek, és ott programokat szervezünk. A régi nagy múltú várban mi nem bútorüzletet nyitunk, hanem a kultúrát működtetjük egy olyan hagyományrendszerrel, amely évszázados gyökerekkel rendelkezik. Ez egy olyan biztos talajon álló struktúra, amelyre lehet építkezni, és amelyen csak úgy lehet változtatni, hogy figyelemmel vagyunk azokra a hagyományokra, amelyekből kinőttünk – húzza alá az igazgató.

A folyamatos programkínálat megszervezése nem kevés energiába és nem kevés pénzbe kerül. De Takács Zoltán Bálint, amikor beadta az igazgatói pályázatát a sárvári önkormányzathoz, akkor már világossá tette céljait, és ehhez meg is kapta a város támogatását.

- Ez a város egyike azoknak a kisvárosoknak, amelyeken a lakosságszáma nem csökken, lehet, hogy közben ingadozik, de stabil évek óta, mert ez a város tud mit kínálni a polgárainak. Ennek a kínálatnak az egyik központja a sárvári vár, és nekünk az a feladatunk, hogy folyamatos kínálatot nyújtsunk a sárváriaknak. A város lakói szívesen jönnek hozzánk, és sokan meg is köszönik nekünk a sok és sokféle programot, és ez nagyon jóleső érzés. A fellépő művészek is nagyon kedvelnek minket, volt olyan zenekar, aki látva a város kulturális kínálatát döntött úgy, hogy itt szeretne fellépni.

Míg a nyár, a főszezon a nagyprodukciók ideje, a tél a kisebb előadásoké, ezeknek viszont egy újabb tere, egy váltóintézménye jött létre a Zene Házával.

- Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően Sárváron egy olyan kulturális közeg alakult ki, amely megerősíti a város helyét az ország kulturális térképén, és ebből következően az idegenforgalmi térképén is. Tanulmányok igazolják, hogy a pezsgő kulturális élet visszahat egy város gazdasági helyzetérre is, ahol kultúra van, ahol művelődés van, a vállalkozók oda mennek a legszívesebben, mert megvan helyben egy embertömeg, aki képes ellátni a feladatát. Így van összefüggés Sárvár virágzó gazdasága és felfelé ívelő kulturális élete között is – hangsúlyozza az igazgató.

Az elmúlt másfél évben semmiféle anyagi kérdés nem merült fel az intézmény és az önkormányzat között. – Ez egyrészt azt jelenti, hogy az önkormányzat támogatja a mi programjainkat, másrészt, hogy mi felelősen gazdálkodunk. A pénzt arra költjük, hogy programok legyenek, hogy megőrizzük a jövőnek a mát, vagyis a múzeumi és a könyvtári tevékenységre. Ez a kulturális fejlesztés nemcsak látványpolitizálást jelent, e mögött van egy strukturális átalakítás és filozófiai váltás is. Nagyon fontosnak tartom a fiatal generációk bevonását. A múzeumban létezik egy páratlan program, vagyis a páratlan évfolyamok évente jöhetnek hozzánk, ezt most átvisszük a könyvtárba is, az óvodásokkal kezdjük az adventet és a nemzeti ünnepeket is. Nemcsak azt szeretnénk, hogy megismerkedjenek a várral, hanem tudják és merjék is használni. Merjenek kérdezni, merjenek kérésekkel jönni. Tudják, hogy ez egy olyan hely, ahol nemcsak kérni lehet, de teljesítik is a kéréseket. A lényeg tehát, hogy egy folyamatos, magas színvonalú, a legszélesebb rétegeket kielégítő programkínálatot nyújtsunk, illetve neveljünk ki a városnak egy olyan fiatal generációt, amely Sárvárnak biztos alapot nyújt a fejlődéshez és a megmaradáshoz – vallja Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója.