Kedvencek közé 2020. 4. 8. - Szerda, 06:23 - Névnapok: Dénes

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Sárvár Városért Érdemérmet adományoztak a Szombathelyi Képtár igazgatójának

2019.04.18. 11:54

A városi galéria kiállításmegnyitóján kitüntetéssel ismerték el Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatójának negyedszázados munkáját, amellyel a sárvári textiltárlatok megvalósulását segítette.

Málik Irén Ferenczy Noémi díjas textilművész kiállítása nyílt meg a Galeria Arcisban, a művésznő a városunknak adományozta Oltár című munkáját. A tárlatot Cebula Anna művészettörténész nyitotta meg.

– A textil mindig közel állt hozzám, ezért választottam a festés- grafika mellett ezt a területet. A szövést különösen izgalmasnak találtam, mert új szerkezetet, új konstrukciót hoz létre, így ipari textilesként a jacquard technikát szerettem legjobban. Kárpitjaimnál gyakran alkalmazok különböző kötéseket, vékony és vastag fonalakkal való felület gazdagítást, amennyiben az elképzelés azt megkívánja – mondta el munkáiról Málik Irén, aki másfél évtizedig az egykori szombathelyi Latex szövőüzem tervezője is volt.

Kondor János galériavezető ezt követően a város polgármesterét kérte fel, hogy ismertesse a sárvári képviselő-testület határozatát. Sárvár Város Érdemérmét adományozták Cebula Annának, a Szombathelyi Képtár igazgatójának a városban 25 éve szervezett textilkiállítások megvalósításáért. Az elismerést Kondora István polgármester adta át a kitüntetettnek. A művészettörténész kezdetektől támogatója volt a Galeria Arcis textilművészeket bemutató tárlatainak.

Cebula Anna művészettörténész, a lengyelországi Torun-ban született magyar édesanyától és lengyel édesapától. Tizenhárom éves koráig élt Lengyelországban, majd szüleivel áttelepült Magyarországra. Középiskolai tanulmányait Szombathelyen végezte, majd a Lengyel Köztársaság ösztöndíjasaként művészettörténészi diplomát szerzett a krakkói Jagelló Egyetemen 1994-ben.

Az év októberétől a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteményének a vezetője. Az általa vezetett gyűjtemény az évek során jelentősen gazdagodott, személyes közbenjárására több vezető textilművész életműve került a Képtár tulajdonába. Közel 90 kiállítást és ugyanennyi publikációt mondhat szellemi termékének, ebből több mint húsz Sárváron került megrendezésre.

– Az első felkérés 1995-ben érkezett, hogy a képtár textilgyűjteményéből egy válogatást mutassunk be a sárvári galériában. Ennek kapcsán kezdődött el, hogy idővel bemutatkozhatott a magyar textilművészet elitje a sárvári vár kiállítóterében – emlékezett a kitüntetés kapcsán Cebula Anna.