Kedvencek közé 2020. 4. 10. - Péntek, 09:02 - Névnapok: Zsolt

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Sylvester érdemérmet kapott Varga Mária népi iparművész

2018.11.01. 17:06

Sylvester János érdemérmet kapott Sárvár Város Önkormányzatától Varga Mária népi iparművész, aki csaknem harminc évig vezette a Sárvári Népi Díszítőművészeti Szakkört. Idén ősztől Biró László vette át a szakkör irányítását.

Sárvár Város Önkormányzata a népi díszítőművészet terén több mint négy évtizeden át végzett kiemelkedő színvonalú tevékenységéért, a még fellelhető népi hímzéshagyomány gyűjtésében, feldolgozásában, bemutatásában, terjesztésében való aktív részvételének elismeréseként "Sylvester János érdemérem" kitüntetést adományozott Varga Mária számára. A népi iparművész 1976 óta tagja, valamint 1989 óta vezetője a Sárvári Népi Díszítőművészeti Szakkörnek. Az idei évben egészségi állapota miatt átadta a sárvári szakkör vezetését Biró Lászlónak.

A kitüntetést az önkormányzat nevében Kondora István polgármester adta át. Munkássága elismeréseként, valamint 71. születésnapja alkalmából Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója, Kondor János igazgatóhelyettes és Biró László is köszöntötte a szakkör leköszönő vezetőjét.
Varga Mária, aki a jövőben is aktív tagja kíván maradni a szakkörnek, a díjat megköszönve elmondta, legfontosabb feladatuk az, hogy a minták felkutatásán keresztül megőrizzék a népi díszítőművészetet az utókor számára.

Ebben a szellemiségben nyújtott át két értékes függönyt Takács Zoltán Bálint igazgató számára. Az alkotásokat a szakkör korábbi vezetője, Sáry Sándorné készítette, akinek halála után sajnálatosan kevés alkotása maradt fenn. A hagyaték két értékes darabját a jövőben a Nádasdy Ferenc Múzeum őrzi meg.

A Népi Díszítőművészeti Szakkör és a Biró László által 3 éve alapított Kézműves Kör ősztől egybeolvadva, egy csapatként működik tovább. A gyöngyfűzés, népi hímzés, hajócsipke készítés iránt érdeklődők szerdánként 15 órakor gyűlnek össze a Nádasdy-várban.