Kedvencek közé 2020. 4. 10. - Péntek, 11:48 - Névnapok: Zsolt

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Szabadságunkért ma is meg kell harcolnunk

2019.03.15. 23:48

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából tartott városi megemlékezésen Kondora István polgármester mondott ünnepi beszédet. Az ünnepség zárásaként elhelyezték az emlékezés koszorúit Petőfi Sándor szobránál.

Több százan gyülekeztek a Nádasdy – vár udvarán a kissé hűvös idő ellenére, hogy együtt emlékezzenek ’48 hőseire. Az ünnepséget a Sárvári Koncertfúvószenekar nyitotta, majd Monostori Patrik adta elő Petőfi Sándor Nemzeti dalát.Az ünnepi beszédet Kondora István polgármester mondta, aki megállapította, hogy ritkán van egy nemzet életében olyan kiemelkedő történelmi pillanat, amikor minden magyar szív együtt dobog, minden magyar gondolat és cselekvés egy irányba mutat, mint 1848 megítélése ügyében. Leszögezte, hogy a szabadságvágy emelte a forradalmat történelmi magaslatokba. Kondora István sorra vette a forradalom kiváltó okait is, majd felidézte a forradalom nagy és színes tablóját.Kondora István polgármester ünnepi beszédében szólt Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Széchenyi István, gróf Batthyány Lajos, Görgey Artúr és az aradi tizenhármak tetteiről.

„A forradalom aztán szabadságharccá alakult át, amelynek kimenetele nem volt kétséges, mégis a magyar nemzet tartott ki legtovább az európai nemzetek között.
A kérdés ma úgy tehető fel, megérte-e a sok harcot, véráldozatot 1848 forradalma. A válasz egyértelműen: igen. A forradalom emléke 171 év távlatából sem fakult el. Bár a harc akkor elbukott, de olyan lelki tartást adott a nemzetnek, amely a mai napig élénken él bennünk. Harcainkban, napjainkban ez ad erőt mindannyiunknak. Erkölcsi kötelességünk, hogy ezt a gondolatot a fiatal generációknak továbbadjuk. Mert a jó és a rossz közötti választás erkölcsi dilemmája ma is itt van előttünk, és csak akkor tudunk jól választani, ha vannak biztos kapaszkodóink a történelem példáiból.
1848 a magyar nemzet leghíresebb háborús konfliktusa, amelyet a világ számos pontján ismernek és emlékeznek rá. Része az európai forradalmi hullámnak, amely egyedül jutott el a katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy csak az Orosz Birodalom beavatkozásával lehetett térdre kényszeríteni” – mondta a polgármester.

Kondora István arról is szólt, hogy a honvédő harcot bosszúállás követte. Nemcsak az aradi vértanúk egész Európát felháborító kivégzése, hanem a mindvégig császárhű, a törvényességet szinte a végső határig követő Batthyány Lajos miniszterelnök mártírhalála.

„Fel kell tennünk magunknak a kérdést: tudunk-e, tudnánk-e ma így lelkesedni valamiért? Tudnánk-e karrierünket, családunkat hátrahagyva harcolni nemzetért és szabadságért? Tudnánk-e legalább részben áldozatot hozni másokért? Nehéz kérdések, tudom. De amikor lehajtott fejjel önvizsgálatot tartunk, gondoljunk az 1848-as hősökre, akik ezekre a nehéz kérdésekre egész életükkel adták meg a választ.
Tudnunk kell: a magunk igazáért, érdekeinkért, szabadságunkért ma is meg kell harcolnunk, mert helyettünk ezt mások nem teszik meg. Mi nem számíthatunk senkire, csak magunkra, hogy megharcoljuk a mai harcunkat” – zárta ünnepi beszédét Kondora István.Az ünnepi beszédet követően a Sárvári Néptáncegyüttes és a Jurta zenekar műsora következett. A megemlékezést koszorúzás zárta Petőfi Sándor szobránál. A Sárvár Város Önkormányzata nevében Kondora István polgármester, dr. Szijártó Valéria címzetes főjegyző és Máhr Tivadar alpolgármester helyezte el az emlékezés koszorúját, majd a járás, a megye, az intézmények, a pártok és a civil szervezetek képviselői tisztelegtek a hősök emléke előtt.A városi megemlékezés után kezdődött a Regős Együttes koncertje, megnyílt a „Pilvax Kávéház” a vár Folyosó Galériájában. A múzeumban és a vár több helyszínén a gyerekeket és a felnőtteket is kézműves foglalkozásokkal, illetve a huszárkiállításhoz kapcsolódó kihívásokkal várták a művelődési központ munkatársai. A programokat hatalmas érdeklődés kísérte, megteltek a vár termei. Valóban a közös ünneplésről, a családokról szólt az idei nemzeti ünnep.