Kedvencek közé 2020. 4. 8. - Szerda, 07:18 - Névnapok: Dénes

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Teljessé vált a Nádasdy huszárezred bemutatása

2019.03.14. 22:42

A sárvári múzeum állandó huszár-kiállításának folytatása nyílt meg március 14-én. A két új terem annak a Nádasdy huszárezrednek a történetét mutatja be, amely a magyar hadtörténet meghatározó eleme.

Pfeiffer Milán, a Liszt Ferenc Zeneakadémia végzett hallgatója trombitaszólójával kezdődött a Nádasdy Ferenc Múzeum legújabb kiállításának megnyitója. Köszöntőjében Takács Zoltán Bálint igazgató elmondta, hogy a 2015-ben megnyílt huszárkiállítás most vált teljessé. A tárlat két teremmel bővült, amelyek a Nádasdy huszárezredet helyezik a középpontba.

Kondora István polgármester arról szólt, hogy a huszárhagyományok mélyen a lelkünkben gyökereznek. - A sárvári Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása, így nagy felelősséget jelent a huszárrelikviák őrzése számunkra- mondta Kondora István.

A kiállítást dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész, az Országgyűlési Múzeum kurátora nyitotta meg, aki a nemzeti ünnep előestéjén a huszárok 1848/49-es szerepéről szólt. 1849 februárjától a huszárok voltak azok, akik a lelket tartották a többi katonában, ők voltak a tanítómestereik, és ha kellett, a saját testükkel fedezték a képzetlen katonatömegek hátravonulását. A hadtörténész egy - a kiállításon is látható - Szemere Bertalan belügyminiszter által jegyzett röplap kevésbé ismert példányára is felhívta a közönség figyelmét. Ebben az 1849 februárjában íródott dokumentumban Szemere felmagasztalta és a többi katona elé példaként állította a huszárokat.

A most kiállított műtárgyak egy részét eddig nem ismerte a közönség, azokat a raktárban őrizték, illetve az elmúlt évek során ajándékozták a múzeumnak, valamint vásárolta azokat az intézmény. A Nádasdy huszárezred 1688-től a második világháború végéig működött. Tisztikara és legénysége Európa számos országában helytállt.

- A Nádasdy huszárezred tisztikara 1983-ban döntött úgy, hogy Sárváron kerüljön elhelyezésre a tiszti étkezde teljes felszerelése. Ezzel a két teremmel tudtuk teljessé tenni az emlékanyag bemutatását, de ez nemcsak az étkezdéről szól, hanem magáról az ezredről. Vannak olyan nyilatkozatok, levelek, naplórészletek, amelyekben maguk a legénység tagjai mondják azt, hogy itt a huszároknál sokkal nagyobb a megbecsültségük, mint bármilyen más katonai egységnél – mondta Takács Zoltán Bálint igazgató.

A Nádasdy Ferenc Múzeum huszárkiállítása méltó emléket állít a magyar huszárnak, amelyet tavaly - részben a sárvári múzeum kezdeményezésére - felvettek a hungarikumok sorába.