Kedvencek közé 2020. 4. 10. - Péntek, 12:23 - Névnapok: Zsolt

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Turisztikai fejlesztéseink a sárváriakat is szolgálják

2019.08.12. 08:17

A Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben teljessé tette a 2018. évi turisztikai forgalmi adatokról szóló jelentését. A számok a város idegenforgalmának fejlődéséről tanúskodnak. Sárvár továbbra is a leglátogatottabb TOP 10-es települési listán szerepel, a szállóvendégek nemcsak hosszabb ideig tartózkodnak városunkban, de egyre többet is költenek.

A vendégéjszaka számok és árbevételek 2018. évi alakulásáról, a turizmusnak a városra és lakosaira gyakorolt hatásairól Máhr Tivadar alpolgármester és Haller Ferenc a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft. ügyvezetője nyilatkozott lapunknak.

Máhr Tivadar mindenekelőtt rámutatott, Sárváron nagyon érdekes folyamatok zajlottak az elmúlt években.
- A Sárvárfürdő 2002-ben nyitotta meg kapuit, az igazi modern turizmus, a masszív turista tömeg azoktól az időktől tudott elindulni a város irányába. A KSH adataiból azt látjuk, hogy a TOP 10-ben továbbra is benne vagyunk, tehát ma is megnyugtatóan igaz az az állítás, hogy Sárvárt szeretik a turisták – hangsúlyozta az alpolgármester.
Egy-egy turisztikai év sikerességének mércéjeként a politikusok és a turisztikai szakemberek a településen eltöltött vendégéjszakák számát emlegetik leggyakrabban. Ez Sárváron az elmúlt években 500-550 ezer körül mozgott. Máhr Tivadar azonban rámutatott, más statisztikai mutatókat is érdemes megvizsgálni, illetve fontos, hogy a versenytársakhoz képest is figyeljék, értékeljék az adatokat.
- Nagyon érdekes például azt látni, hogy az egy vendégre jutó bruttó szállásdíj (32.261 Ft), valamint egy szoba átlagára (23.843 Ft) Sárváron az egyik legmagasabb. Ez azért fontos mutató számunkra, mert a vendégek költési hajlandóságáról árulkodik. Az ide utazók szívesen költenek, aminek azonnali kihatása van természetesen a városban lévő szolgáltatókra, vendéglátóhelyekre – fejtette ki Máhr Tivadar.
- A kereskedelmi szálláshelyek vendéglátásból származó bruttó árbevétele 2018-ban meghaladta a 2,4 milliárd forintot, ami szintén azt mutatja, hogy Sárvár szépen halad előre – tette hozzá.

Máhr Tivadar arra is emlékeztetett, nem szabad arról elfeledkezni, hogy Sárvár esetében a turizmus egybeforr a város életével, irányításával is. A turisztikai beruházások pedig a városlakók érdekeit is szolgálják.
- Abból adódóan, hogy nálunk a fürdőhely nem a településtől izolálva, elszigetelve működik, hanem a turisták itt, a városközpontban élnek, mozognak, vannak olyan kérdések, amelyek eredendően nem turisztikai feladatok, de mégis csak vannak turisztikai kihatásaik.
Az alpolgármester a projektek közül példaként a közterek felújítását, olyan létesítmények megépítését, mint a Zene Háza, valamint a kerékpárutak kiépítését sorolta fel.
- Ezekre egyrészt igaz, hogy turisztikai beruházások, másrészt ugyanakkor a városlakók érdekeit is szolgálják. A kerékpárutak kapcsán például gyakran elhangzik, hogy csatlakoztunk a Vas Megyei Termál Kerékpáros Túraúthoz. De ha jól meggondoljuk, a kivitelezés a helyi lakóknak az életét is sokkal könnyebbé teszi. A Hegyközségben kiépülő kerékpárúttal megvalósul az a cél, hogy a Hegyközségtől egészen Rábasömjénig biztonsággal tudjanak kerékpározni a sárváriak – tárta fel az összefüggést Máhr Tivadar.
A turizmusnak köszönhetően az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele is jelentős. Öt esztendő alatt nagyságrendileg 1 milliárd forintot tett ki. Az alpolgármester elmondta, ez a tétel a költségvetés fontos részét alkotja, hozzájárul a város további fejlődéséhez.
- Az önálló adóbevételünk alapvetően kettő lábon nyugszik, az egyik jelentős összeget az iparűzési adó, a másikat az idegenforgalmi adóbevétel adja. Az előbb említettek miatt abban a sajátságos helyzetben vagyunk, hogy ezen források felhasználása során minden döntésünkkel, fejlesztésünkkel részben a turisták, részben a városlakók érdekeit is szolgáljuk.

Máhr Tivadar a helyi turisztikai életről összességében pozitív képet alkotott, de hozzátette, a turizmusban soha nem áll meg az élet, mindig előre kell haladni, és ez reményei szerint, a sárváriak megelégedésére is történik.
Kiemelte, ebben a munkában az önkormányzat segítségére vannak a TDM munkatársai. Innét indulnak ki azok a szervezési feladatok, melyek a város turisztikai életét irányítják és befolyásolják.

Haller Ferenc, a TDM vezetője a 2018. évi statisztikákról részletesebben is beszámolt.
- A KSH által kiadott adatok azt mutatják, hogy Sárváron közel 16 ezer vendégéjszakával több realizálódott 2018-ban, mint az azt megelőző évben. Öt év alatt az itt tartózkodás időtartamában következett be egy nagyobb változás, hiszen míg a többi konkurens fürdővárosnál 10-11 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, addig Sárváron 10 százalékos növekedést értünk el, a turisták átlagosan már több mint 3 éjszakát töltenek el Sárváron.
Az ügyvezető tájékoztatása szerint a kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj árbevétele, illetve a vendéglátásból származó bruttó árbevétele szintén nagyobb növekedést mutatott 2017-hez képest. Előbbinél közel 210 milliós, utóbbinál pedig 610 milliós gyarapodás történt.

A belföldi és külföldi vendégek aránya 2018-ban 40-60%-ban oszlott meg a külföldiek javára. Ugyanakkor az elmúlt öt év statisztikái alapján megfigyelhető, hogy a magyar vendégek száma folyamatosan nő, közel 10 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

A turisztikai szakember kedvező folyamatokról számolt be 2019. első öt hónapját tekintve is, a vendégéjszakák száma közel 17 ezres növekedést mutat.

A TDM igyekszik fenntartani a város iránti érdeklődést, ezért vendégelégedettségi felmérést indított, valamint augusztusban újabb online kampánnyal szólította meg közösségi oldalain a turistákat.