Kedvencek közé 2020. 6. 1. - Hétfő, 09:27 - Névnapok: Tünde

Uherske Hradiste (Csehország)

Uherské Hradiště-vel 2012. szeptember 9-én írt alá testvérvárosi együttműködési megállapodást Sárvár, melynek történelmi előzménye is van, hiszen Mátyás király 1479-ben már elfoglalta és a városnak új címert adományozott.

Erre az eseményre ma is emlékezik a városfalon található Mátyás-kapuja. Az újbóli jó viszony az akkorinál elegánsabb módon alakult ki. Három év előkészítés és öt látogatás előzte meg az együttműködési oklevél Csehországban történt aláírását.

Vas Megye Önkormányzata már egy jó évtizede ápol testvérmegyei kapcsolatokat a cseh zlin-i kerülettel. A kelet-morvaországi régió is törekedett a partnerség kiszélesítésére itt található települések megismerésével. Így került képbe a huszonötezer lakosú Uherské Hradiště számára a hasonló adottságú Sárvár. A cseh konzulátus és személyes ismeretségek révén kezdődött az együttműködés. A partnerséget segítette, hogy ott is konzervatív a városvezetés. A tavalyi folklórnapokon már fellépett morvaországi barátaink tánccsoportja. A két képviselő-testület ez év közepén már meghozta az elvi döntést a viszony hivatalossá tételére, az ünnepélyes ceremóniára viszont most került sor.
 

A folklór a sárvári delegáció programját is végig kísérte – mondja örömmel Kondora István Sárvár polgármestere. Uherské Hradiště környéke az egyik legjelentősebb morvaországi bortermelő vidék központja. Így a látogatást a szürethez kapcsolódó borünnephez időzítették. Hetven település háromezer viseletbe öltözött táncosa vonult fel, mely különös látványosság volt. Ráadásként a város tíz helyszínén felállított színpadokon is folyamatosan helyi táncegyüttesek léptek fel megadva a rendezvény hangulatát. Új testvérvárosunktól ez eltanulható, hogy miként lehet a belföldi turizmust magas színvonalon üzemeltetni – teszi hozzá Kondora István.

Bár városunknak sincs szégyenkeznivalója, hisz az ország hetedik leglátogatottabb városa az itt eltöltött vendégéjszakákat tekintve, és ez önmagáért beszél. Közülük nagyon sok a cseh vendég. Ezért különösen  fontos Sárvár számára, hogy a nyugat-magyarországi fürdővárosok közül elsőként hivatalos cseh kapcsolatokkal rendelkezünk. Remélve, hogy az együttműködés idővel egyre több területre is kiterjedő partnerséggé válik, mint az Sárvár eddigi három testvérvárosával is történt.

A cseh város neve Magyarhradisként (Magyarvárhely) fordítható és háromszáz kilométerre található Sárvártól. A kapcsolatok szélesítéséhez több jó kiindulási pont tán nem is kell városunk polgárai és civil szerveződései számára.