Kedvencek közé 2020. 6. 3. - Szerda, 09:35 - Névnapok: Klotild

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel.: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: hirlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Új városi fesztivál született Sárváron

2019.08.25. 16:55

A Sárvár 50+ Városfesztiválon és a 39. Nemzetközi Folklórnapokon negyven különböző műsor, félezer fellépő, gyermekjátszóház, kirakodóvásár, borudvar, sörházak, gasztronómiai ínyencségek elegye varázsolt Sárvárra soha nem tapasztalt fesztiválhangulatot.

Az emberek vagy csak sétáltak a Hild parkban és a Posta téren, vagy meghallgattak egy – egy koncertet, vagy baráti társasággal leültek és beszélgettek finom borokat és étkeket kóstolva. Életre keltek az új közösségi terek.

A Nádasdy Kulturális központ munkatársai úgy állították össze a hatnapos fesztivál programját, hogy mindenféle műfaj és mindenféle korosztály találkozzon a rendezvényen. Telitalálat volt, hiszen a legidősebbektől, a családokon át, a fiatalokig, a lelkes tinikig mindenki megtalálta a neki való koncertet, programot. A fellépők és résztvevők is örömmel jöttek Sárvárra, hálásak voltak minden tapsért, minden közös éneklésért.

Augusztus 16-án a folklórnapok megnyitóján a Folkfonics, az Ataru Taiko és a Zoord vette birtokba a színpadot. A kőszegi dobszínház produkciójának különleges hangulatot kölcsönzött a Posta tér sok- sok érdeklődőt vonzva.
Augusztus 17-én a Vaga Banda gólyalábas tréfái kicsiket és nagyokat egyaránt megnevettetek és táncra perdítettek. Majd Palya Bea teljes zenekari felállásban adott koncertet a Posta téren, aki saját ihletésű dalaival mesés utazásra vitte a világ, a lélek, a szív fájdalma és boldogsága körül hallgatóságát. Hatalmas tömeg fogadta a Posta téren Szarka Tamást és a Ghymes együttest. Dalaikra a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző, melynek meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága, valamint Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje. A népzene andalító világából brazil táncosok ragadták ki a Posta tér közönségét éjfél felé, akiket a capoeira táncos harcművészei kísértek.
Augusztus 18-án a kora esti forróságban mindenki Kökény Attilát várta, megtelt a tér, és ezúttal az idősebb korosztály is eljött. Kökény Attilát az ötödik Megasztárban ismerte meg a közönség, ahol eljutott a döntőig. Az énekes, akinek hangja mindenkiből elismerést vált ki, sárvári fellépésére természetesen saját dalaival érkezett.

A Kiscsillag zenekar fellépésére kicserélődött a Posta tér közönsége, a fiatalok mellett az a 40-es korosztály nosztalgiázott, aki vagy Pál utcai fiúk vagy Kispál és a borz rajongó volt húsz- huszonöt évvel ezelőtt. Lovassi András és Lenkovics Gábor együttese most is egyedi, felejthetetlen produkcióval ajándékozta meg a közönséget. A Lángoló Leguánok tűzshow-ja csak felforrósította a hangulatot, hogy aztán a AB/CD metálzenéje „berobbantsa” a teret.
Tetőpontját a városfesztivál augusztus 19-én érte el mind a produkciók, mind a nézőszám tekintetében. Már Freddie, azaz Fehérvári Gábor Alfréd élő koncertjére nagyon sokan voltak kíváncsiak. A fiatal énekes fátyolos- füstös hangja betöltötte a teret. Az Ocho Macho szinte hazajön Sárvárra, hitvallásuk: élő zenét és koncerteket mindenkinek. Ezt most is betartották, mert száj nem maradt zárva, kar nem maradt taps nélkül, láb pedig tánc nélkül. A teret megtöltő tömeg garantáltan jól szórakozott. Ebbe a felfokozott hangulatba érkezett a Follow the Flow, napjaink egyik legnépszerűbb hazai zenekara, akiket őrjöngve fogadtak a tinik. Népszerűségüket jól mutatja, hogy az év videoklipjévé választott Nem tudja senki című klipjüket 47 milliószor nézték már meg a legnagyobb videomegosztón. Velük énekelt, hömpölygött a tömeg, csúcsra ért a sárvári városfesztivál. Augusztus 20-án a folklórgála, az államalapítás ünnepe és a tűzijáték foglalta keretbe a rendezvényt. Ezt a hangulatot nehéz lesz jövőre felülmúlni…
A koncertek között a folklórnapok résztvevői örvendeztették meg produkcióikkal a közönséget. A Hild park a gyermekek birodalmává vált a fesztivál ideje alatt. Felsorolni is nehéz a választékot: játszóház, pónik, arcfestés, lufihajtogatás, hennafestés.

A városfesztivál volt Sárvár első ökofesztiválja, ahol YAMA száz százalékban lebomló, növényi keményítőből készült poharakban kínálták az italokat, de volt „zöldsátor” is, ahol a természetvédelem témakörét járhattak körbe az érdeklődők.

Szerettük ezt a fesztivált: a résztvevőit, a fellépőit, a szervezőit. Jó volt itt lenni, jó volt a részesévé válni. Sokszor hangoztatjuk azt a szlogent, hogy „Szeretünk Sárvár!”, de most hat estén át tartalommal is megtöltöttük mi együtt, itt a téren. Várjuk jövőre a folytatást!