Kedvencek közé 2020. 4. 1. - Szerda, 07:08 - Névnapok: Hugó

Városnéző séta

Városnéző sétánk a városközpontban álló Nádasdy-várból indul, ha megnézte Sárvár műemlékeit, megismerte programkínálatát, akkor kellemes felüdülést kívánnak a város szívében lévő zöldterületek.

Nádasdy-vár épületegyüttese nemcsak a történeti szempontból meghatározó eleme a városnak. A Sárvár szívében magasodó,legtöbbet kaputornyával és a várárkot átívelő boltíves hídjával ábrázolt várkastély a nemzeti örökség része. Otthont ad a Nádasdy Ferenc Múzeumnak és betölti a város művelődési és kulturális központjának szerepét.A városnézést célszerű itt kezdeni, a későbbiek során a vár pompás tájékozódási pontként is szolgál.
 
A vörös téglából rakott hídon áthaladva érünk a várba. A kapubejáró boltíves előcsarnokában található a múzeum bejárata. A lépcsőkön túljutva máris elénk tárul a vár díszterme, a hazai barokk egyik legimpozánsabb belső tere. Az oldalfalak freskóin ószövetségi jelenetek, a mennyezeten pedig csataképek láthatók. A múzeum helyiségeiben tematikus kiállítások (történeti, nyomda- és térképtörténeti, iparművészeti) nyertek elhelyezést. Az egyre bővülő huszárgyűjtemény és kiállítás nemzetközi jelentőségű. A szabálytalan, ötszögű zárt belső udvarról közelíthető meg a városi könyvtár és a művelődési központ. Az épületben működő Galeria Arcis időszaki tárlatain rangos hazai és külföldi képző- és iparművészek alkotásai láthatók.

A Nádasdy-várral szemben található a múlt század első harmadában klasszicista stílusban épült evangélikus templom. A templomtól a város főterére jutunk, a városháza épületének ezen oldalán, több mint húsz kisebb harang található kedves térzenét szolgáltatva. A tér közepén játékos szökőkút áll, mely a város és a vizek szoros kapcsolatát idézi. A tér meghatározó épülete a Szent László plébánia templom. A mögötte álló kétszintes óvodaépület két dologról is híres, itt tanított Gárdonyi Géza, és itt működött a Nádasdy-féle iskola.

A várból jobbra indulva a várárok helyén kialakított park évszázados platánjai kísérik a járókelőt a vár szomszédságában lévő Arborétum bejáratához. A nagy múltra tekintő növénykert utcai frontja nem árulkodik a közel tízhektáros természetvédelmi területről. A száznál is több különleges fajta megismerése órákig tartó kikapcsolódást jelent a látogatóknak. A Gyöngyös - patakból táplált mesterséges tavak és a sétányok melletti szobrok teszik élmény gazdaggá a kertészkertben tett kirándulást.

A város idegenforgalmi jelentőségének megfelelő programokkal várja Sárvárra a látogatókat. A rendezvények jelentős részének a Nádasdy-vár belső udvara ad helyet. Itt tartják a másfél évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi folklórfesztivált. A közel egy hétig zajló programok tetőpontja, az augusztus 20-i gálaműsor leglátványosabb mozzanata, a résztvevők karneváli hangulatot idéző jelmezes felvonulása a belváros utcáin. Szintúgy a várhoz kötődnek a rendszeresen megtartott nemzetközi fúvósfesztiválok, a nemzetközi mazsorettfesztiválok, a Nádasdy Történelmi Fesztivál valamint a Tinódi Sebestyén szellemét idéző énekelt vers-dal találkozók, a Históriás Napok. Az évad zárásaként pedig a késő ősszel zajló Simon-Júdás vásár érdemel említést félezer árusító sátrával és hatalmas vásári forgatagával.

Az időjárástól függően nagyszerű felüdülést nyújthat a Csónakázó-tó és a Vadkert környéke, ahol a horgászattól a lovaglásig sokféle sport űzhető.