Kedvencek közé 2020. 4. 2. - Csütörtök, 11:47 - Névnapok: Áron

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány

2020.03.11. 14:53

A kormány szerdai ülésén a terjedő koronavírusra tekintettel az egész országra kiterjedő veszélyhelyzet kihirdetéséről döntött – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„A rendszerváltozás óta példátlan intézkedéseket hozott a kormány, mert a mostani helyzet ezt teszi szükségessé" – jelentette ki Gulyás Gergely, aki az ügyben hozott legfontosabb intézkedéseket sorolva elmondta: beutazási tilalmat rendeltek el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkezőkkel szemben. A tilalom alól kivételt képeznek a magyar állampolgárok, de nekik pedig automatikusan hatósági karantént rendelnek el, azaz „az illető a lakóhelyéről a következő két hétben nem léphet ki”. Hangsúlyozta, hogy ezek a rendelkezések visszavonásig érvényesek.

A miniszter elmondta, hogy a beutazási tilalom érvényesítéséhez több helyen is vissza kell majd állítani a határőrizetet, de „ez meg is fog történni”. Hozzátette, hogy az érintett országokból se vonatok ,se buszok, se repülők nem közlekedhetnek Magyarországra. Kiemelte, hogy a beutazási tilalom megszegése ugyanúgy büntetőjogi szankciókkal fog járni, mint a karantén megszegése.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy a koronavírus-járvány három szakaszra bontható. Az úgy mondd legenyhébb az egyedi megbetegedések, – jelenleg hazánkban is erről beszélhetünk – de például Olaszországban már csoportos megbetegedés szintjére jutott a koronavírus, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy gócpontok alakulnak ki.

„A kormány célja, hogy mindent megtegyen a megelőzés érdekében. Jelenleg azt látjuk, hogy az európia gócpont Olaszországban van, ezért Szlovéniával és Ausztriával szükséges a lépéseket összehangolni” – jelentette ki a miniszter.

Bezárnak az egyetemek

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette azt is, hogy intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a felsőoktatási intézményekben. „Az egyetemi épületek be fognak zárni, csak a távoktatásra lesz lehetőség” – fogalmazott a miniszter, aki hozzátette, hogy az általános- és középiskolák bezárását jelen pillanatban még nem tartják indokoltnak. „Pillanatnyilag európai egészségügyi konszenzus van abban, hogy a betegség a gyermekeknél nem jellemző, ezért jelen pillanatban az iskolák bezárását még nem tartjuk indokoltnak, mert ez a teljes tanév megismétlését eredményezné” – fogalmazott Gulyás Gergely. Az oktatást érintő intézkedésekkel kapcsolatban hozzátette, hogy felfüggesztik a Határtalanul programot, a külföldi osztálykirándulásokat pedig megtiltják.

A miniszter kitért arra is, hogy az operatív törzs ajánlása alapján a kormány úgy határozott, hogy a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását megtiltják. Hozzátette, hogy ez nem vonatkozik a gyárakra, vagy az irodákra, de például a szórakozóhelyekre igen. Elmondta azt is, hogy tekintettel a veszélyhelyzetre az éppen lejáró okiratokat nem kell most megújítani, elég majd csak a veszélyhelyzet lejárta után.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter végezetül bejelentette, hogy a délután folyamán hétpárti egyeztetést kezdeményeztek a koronavírus ügyében. Ezzel kapcsoltban úgy fogalmazott: „mindenkinek, aki ma a politikában tevékenykedik a legfontosabb a magyar emberek biztonsága kell, hogy legyen és mindenféle kisstílű politikai támadás indokolatlan, várjuk meg ezzel a veszélyhelyzet visszavonását”.