Kedvencek közé 2020. 4. 7. - Kedd, 22:04 - Névnapok: Herman

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Az egykori internálótábor áldozataira emlékeztek

2019.11.01. 09:46

A sárvári köztemetőben lévő II. világháborús internálótáborban elhunyt szlovén áldozatok sírjaihoz halottak napja közeledtével idén is hivatalos szlovén delegáció érkezett leróni kegyeletüket. 1941 júniusában érkeztek Sárvárra az első internáltak, köztük a tábor működése alatt közel 2000 szlovén fogoly is.

A kegyeleti hagyomány szerint a szlovén küldöttség megkoszorúzta az internáltak emléktábláját, amelyet nemrég helyeztek vissza a kandallógyár új épülete mellé húzott falrészre, majd a sárvári köztemetőben lévő áldozatok emlékművét koszorúzták meg. Sárvár városa nevében Kondora István polgármester és dr. Máhr Tivadar alpolgármester helyezte el az emlékezés babérjait.

A szlovén küldöttség tagja volt Ferenc Horváth, a szlovén parlament képviselője, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Lendva Község alpolgármestere. Metka Lajnšček a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja, Simon Konobelj a budapesti szlovén nagykövet helyettese. A megemlékezésen részt vett a Szlovén Internáltak Szövetségének elnöke, Joze Vidic, aki gyermekként a sárvári tábor foglya volt.

Ferenc Horváth, a szlovén parlament magyar kisebbségi képviselője a megbékélést tartja a legfontosabbnak. Kövér László magyar házelnök és szlovén kollégájának 2015-ös sárvári találkozóján szóba került a világháború után bosszúból meggyilkolt több száz muravidéki magyar áldozat ügye. Azóta Szlovéniában is tartanak megemlékezéseket – számolt be a szlovén képviselő.