Kedvencek közé 2020. 4. 10. - Péntek, 14:02 - Névnapok: Zsolt

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

A Magyar Íjászat Napja

2017.10.09. 12:50

Egy hétvégére Sárvár lett a magyar íjászat fellegvára. Városunk adott otthont a Magyar Íjász Szövetség 60. születésnapjához kapcsolódó programoknak. Szeptember 30-án Sárváron volt a magyar Íjászat Napja.

Rekordkísérlettel kezdődött a sárvári íjászünnep. Szeptember 28-án az egyszerre leghosszabb ideig tartó íjászat rekordjának megdöntésére, a 60. évfordulón 60 órás nyíllövésbe kezdtek az íjászok. A Magyar Rekord Egyesület végül bejegyezte az íjászrekordot, amelyet 54 íjász közreműködésével állított fel a Magyar Íjász Szövetség. 18 ezer nyílvesszőt lőttek ki az íjászok. A két és fél napos maratoni eseményen – a rekordkísérlet követelménye alapján – egy óra alatt legalább 60 nyílvesszőnek kellett betalálnia a céltáblába, ám a szervezőket is meglepte az, hogy a jellemzően sportemberekből álló íjászcsapat óránként átlagosan 307 célzott lövést volt képes leadni.

Szeptember 30-án a Nádasdy-vár körül 10 helyszínen zajlottak a különböző versenyek és bemutatók. Tartottak Gyerek Bajnokságot és 12 próbás pályaversenyt. Volt Íjász Párbaj és Rés a pajzson lövészet, ahol a versenyzők 35 méter távolságból próbáltak átlőni egy alig 20 cm széles résen. Itt a pontosság mellett a gyorsaság is szerepet kapott, hiszen a húrfeszítők 60 másodperc alatt annyi vesszőt lőhettek ki, amennyit csak bírtak. Látványosság volt a Kassai Lovasíjász Iskola bemutató és vessző szépségverseny is, továbbá az esti tüzes nyílvessző-show. És aki akarta, mindenki ki is próbálhatta az íjászkodást

Az Íjász Nap fő eseménye a Sárváron Rabotka György által kitalált és a Sárvári Hagyományőrző és Íjász Egyesület által rendezett és népszerűvé tett 7x7 Saslövő Íjász verseny volt. Ez hozta Sárvárra az országos íjásznapot is – mondta Vánky Sebastian, a Magyar Íjász Szövetség elnöke. A sárvári íjászünnep segített abban, hogy az íjász szövetség terve megvalósulhasson, a nemzet sportjaként minden magyar iskolában legyen lehetőség az íjászat gyakorlására.