Kedvencek közé 2020. 4. 8. - Szerda, 06:51 - Névnapok: Dénes

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Elkezdődött a 38. Nemzetközi Folklórnapok programsorozata

2018.08.16. 10:11

A szerdai fesztiválnyitóval hivatalosan is elkezdődött Sárvár nemzetközi folklórfesztiválja. A csaknem négy évtizedes múltra visszatekintő rendezvényen idén a sárvári házigazdák mellett hat ország képviselői lépnek fel.

Augusztus 15-én, szerdán kezdetét vette a nyár újabb nagy fesztiválja. A Nemzetközi Folklórnapok komoly múltra tekint vissza, 38. éve kerül megrendezésre Sárváron.
Ezt a közel 4 évtizedes töretlen munkát méltatta Máhr Tivadar, Sárvár város alpolgármestere is, mikor megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, a sárvári folklórfesztivál egyedülálló az országban. - Az idei rendezvényt még különlegesebbé teszi, hogy összefonódik Sárvár várossá avatásának 50 éves jubileumi ünnepségével – hangsúlyozta az alpolgármester.
 

A különböző kultúrák találkozásának ismét a Nádasdy-vár biztosított helyet. A vár udvarán díszes népviseletbe öltözött táncosok és zenészek várták, hogy bemutathassák egymás és a nagyközönség számára hazájuk néptáncát, illetve ezzel együtt egy darabkát saját kultúrájukból.

Az 5 napig tartó rendezvényen a sárvári házigazdák mellett hat ország képviselői lépnek fel. A legtávolabbi csoport Tajvanról érkezett. Rajtuk kívül színpadra lépnek a spanyol, francia, lengyel és grúz néptáncegyüttesek is. A határon túli magyarokat idén a moldvai Forrófalváról érkező csángó tánccsoport képviseli.
 

A város polgárai és a Sárvárra látogató turisták a szerdai megnyitó után már kaptak egy kis ízelítőt a néptánccsoportok előadásából, de a programok java még hátra van.

A következő napokban a város több pontján is fellépnek a néptánccsoportok, majd augusztus 19-én, vasárnap sor kerül a fesztivál leglátványosabb eseményeire.
A késő délutáni program 17 órakor a folklórfesztivál résztvevőinek felvonulásával indul. A 38. Nemzetközi Folklórnapok fellépői a Batthyány utcai körforgalomtól a Batthyány és Ady utcán át érkeznek meg a Posta térre, majd a Hild parkba. Az együttesek útközben rövid ízelítőt adnak műsoraikból, végül folytatják útjukat a Nádasdy-vár felé.
 

18 órakor kezdődik a Nemzetközi Folklórgála, melyen valamennyi néptánccsoport fellép. A folklórnapok záró gálaműsora – igazodva a város jubileumi ünnephez – idén a Posta téren kerül megrendezésre.

A gálaműsor után táncházzá alakul a Posta tér, a fesztiválon résztvevő nemzetek táncba hívják vendégeiket, hogy közösen tanulják meg egymás táncait.