Kedvencek közé 2020. 4. 10. - Péntek, 11:14 - Névnapok: Zsolt

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Jubileumi évében is fejlődött a Barabás

2019.12.06. 15:51

November végén a Digitális Közösségi Alkotóműhely felavatásával folytatódott, majd nagyszabású ünnepéllyel zárult az 50 esztendős Barabás iskola jubileumi rendezvénysorozata. A záróünnepség programjai között oklevelek átadása és jubileumi faültetés is szerepelt.

A jubileumi programok keretében adták át a Digitális Közösségi Alkotóműhelyt, ahol lézervágással, 3D nyomtatással, digitális varrással, elektronikai fejlesztéssel, a tervezés és a kivitelezés folyamatával is megismerkedhetnek a tanulók.

A beruházás európai uniós forrásból valósulhatott meg a Vas Megyei Szakképzési Centrum pályázata keretében, melynek célja a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése, az iskolai lemorzsolódás csökkentése volt.
- Több mint 1 milliárd forintot fordítottunk a megye szakképzésének fejlesztésére. Ebből mintegy 17,5 millió forintot tett ki a Digitális Közösségi Alkotóműhely létrehozása. Két helyszínen alakíthattunk ki labort, Szombathelyen és Sárváron. Azért a Barabásra esett a választásunk, mert itt nagy hagyománya van a műszaki szakképzésnek – tájékoztatott az átadóünnepségen Rettegi Attila, a centrum főigazgatója.

Lakatné Mester Éva a Barabás György Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola intézményvezetője kiemelte, nagy változásban, mozgásban van a világ, melyre fel kell készíteni a diákokat.
– Ez óriási felelősség és feladat, de a Barabás iskola vállalja a kihívást, hiszen megvannak hozzá az adottságai. Az alkotóműhely kiépülésével újabb lépést tettünk a fejlődés irányába - hangsúlyozta.
Az alkotóműhelyt Ágh Péter országgyűlési képviselő, Kondora István polgármester, Rettegi Attila a centrum főigazgatója, Szentgyörgyvári Róbert, a centrum kancellárja és Lakatné Mester Éva, a tagiskola intézményvezetője adta át.

1969 novemberében nyitotta meg kapuit a Barabás iskola. Az intézmény a jeles évforduló alkalmából, tavaly szeptemberben jubileumi rendezvénysorozatot indított, melyet 2019. november 25-én nagyszabású ünnepéllyel zárt le.

- Az elmúlt 50 évben az iskola sok változáson, fejlődésen ment keresztül, és tudta kezelni azokat a környezeti hatásokat, amelyek körbeveszik a szakképzést. Azt kívánom, hogy a következő 50 évben épp ilyen hatásosan, okosan és bölcsen nevelje a jövő nemzedékét, a jövő szakembereit – fogalmazott üdvözlőbeszédében Lakatné Mester Éva.
Dr. Máhr Tivadar alpolgármester, aki 2012 és 2018 között maga is óraadóként tevékenykedett az intézményben, ünnepi beszédében kiemelte, 50 évvel ezelőtt számos jelentős esemény történt Sárváron, amely meghatározta az akkori város jelenét, és jövőjét is. Ezen események közé tartozott a Barabás iskola létrehozása.

Az iskola a jubileum alkalmából okleveleket adományozott azon vezetők, pedagógusok, illetve óraadók számára, akik kiemelkedő munkájukkal évtizedeken át segítették az iskola fejlődését. Az intézmény támogatói is oklevelet vehettek át. A partnerek a középiskola gyémántokleveles donátora címben részesültek.
A jubileumi műsort két öregdiák, Horváth Róbert versmondó és Hámori Balázs, a Sárvári Néptánckör művészeti vezetője is színesítette előadásával. Majd Rettegi Attila a Vas Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója felavatta az igazgatók falát, mely az önállósult iskola eddigi négy vezetőjének, Csontos Miklósnak, Katafai Németh Józsefnek, Orbán Gábornak és Lakatné Mester Évának állít emléket.

Az ünnepség utolsó mozzanatként jubileumi faültetésre került sor. A diákság az elmúlt öt évtized szimbólumaként öt fát ültetett el az iskolaépület mellett, a Kisfaludy Sándor utcában.