Kedvencek közé 2020. 4. 8. - Szerda, 07:30 - Névnapok: Dénes

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Május 26-án EP – választás!

2019.05.17. 10:11

Az Európai Parlamenti választást május 26-án tartják Magyarországon, amikor is 21 mandátum sorsáról dönthetünk. Kilenc pártlistára szavazhatunk reggel 6-tól 19 óráig. Több mint 8 millió a választásra jogosultak száma hazánkban.

Ha Ön a szavazás napján Magyarországon, azonban bejelentett lakóhelyétől eltérő településen, budapesti kerületben (vagy ugyanazon a településen, de a lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókör területén) fog tartózkodni, átjelentkezéssel szavazhat. Kérelmét az EP-választásra benyújthatja online a valasztas.hu-n, papír alapon postán vagy személyesen a lakóhelye szerinti választási irodában május 22-én 16 óráig.

Ha Ön a szavazás napján nem tud megjelenni a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben, mert egészségi állapota (pl. kórházban van), fogyatékossága vagy fogva tartása (pl. előzetes letartóztatás, szabadságvesztés) ebben megakadályozza, mozgóurnát kérhet. A törvény kizárólag a fenti esetekben engedi meg a mozgóurna igénybevételét, más indokokra tekintettel (pl. munkahelyi elfoglaltság) nem vehető igénybe. Mozgóurna igénylése az európai parlamenti választásra online a valasztas.hu-n, papíralapon személyesen vagy levélben is a helyi választási irodában vagy a szavazatszámláló bizottságnál történhet május 26-án 12 óráig.
A sem magyarországi, sem más európai uniós tagországban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok regisztráció után, levélben szavazhatnak. Az Európai Unió más tagállamának Magyarországon lakcímmel rendelkező választópolgára regisztráció után szavazhat.
A magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön tartózkodó választópolgárok a külképviseleteken szavazhatnak.

Nincsenek egyéni jelöltek, csak pártlistára lehet szavazni, a listaállításhoz országosan 20 ezer érvényes ajánlást kellett gyűjteni, így végül 9 listára szavazhatunk. A sorsolás értelmében a listák a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon: MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt és Lehet Más a Politika.

A szavazás május 26-án, vasárnap 6.00-tól 19.00 óráig tart. Sárváron 18 szavazókörben adhatja le voksát a több mint 11 ezer választópolgár. A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel. A választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (pl. lakcímkártyával). A választópolgár a fentiek után megkapja a lebélyegzett szavazólapot, az átvételt a névjegyzék aláírásával igazolja. Szavazni két, egymást metsző vonallal lehet.
Ezen a választáson is, hasonlóan az országgyűlési választáshoz, 5%-os a parlamentbe jutási küszöb. Nincs kampánycsend, de a választás ideje alatt nem lehet választási gyűlést tartani, politikai reklámot sugározni, illetve a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül (közterületen) tilos mindenféle kampánytevékenységet folytatni.

Az európai parlamenti választáson a következő választási bizottságok működnek: szavazatszámláló bizottság, területi választási bizottság, Nemzeti Választási Bizottság.

Az európai parlamenti választás tájékoztató adatait – a szavazáson megjelent választópolgárok számának kivételével - csak akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás, azaz május 26-án 23 óra után.