Kedvencek közé 2020. 4. 10. - Péntek, 07:27 - Névnapok: Zsolt

Hírek

Sárvári Média Nonprofit Kft.
9600 Sárvár, Móricz Zs. u. 4.
Tel./Fax: 00-36/95-320-265
On-line szerkesztőség: honlap@sarvar.hu

cimer

2011 All rights reserved
Powered & designed
by Chrome

demo

Változásokat hoz az új év a fúvósoknak

2019.01.06. 07:24

Vastapssal, állva ünnepelte a közönség a Sárvári Koncert- fúvószenekart 46. újévi koncertjén január 5-én. Az előadás végén jelentette be Szélesi Attila karnagy, hogy ez volt az utolsó újévi koncert a Tinódi gimnázium sportcsarnokában. Jövőre már az új multifunkcionális sportcsarnokba várják a közönséget az újévi koncertre.

Sárvár város fúvószenekarának újévi koncertjén 1974 óta 46. alkalommal csendültek fel a dallamok az újév köszöntésére. Az esten Szélesi Attila, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség 2018. évi Nívódíjával kitüntetett karmestere, a zenekar művészeti vezetője 15. alkalommal dirigálta az együttest.
A műsort Philip Sparke angol zeneszerző Concert Prelude című művével nyitották meg, majd
Georg Friedrich Händel Tűzijáték-szvit néven ismert művének nyitánya, a barokk korszak napjainkban is egyik legnépszerűbb zeneműve csendült fel a koncerten, amelynek első részében komolyzenei művek hangzottak el.

A Sárvári Koncertfúvószenekar újévi koncertjének első részében felcsendült még az amerikai zeneszerző, Robert W. Smith 2 szimfóniája, amely Odüsszeusz utazását idézi fel a zene eszközeivel. Johann de Meij holland zeneszerző darabja a Kelet- Európai országokban élő zsidók zenéjét dolgozza fel, egy igazán mesteri koncertzenekari hangszerelésben szólalt meg az esten, amelyben még a celofán zörgetése is szerephez jutott. Arturo Marquez mexikói zeneszerző Danzon No.2 című műve napjaink egyik legnépszerűbb szerzeménye, amely óriási sikereket arat a világ hangversenytermeiben, és így volt ez Sárváron is. A szünet előtti műsorszám tulajdonképpen egy slágerválogatás volt a klasszikus zene világából. A mű egyediségét az adta, hogy szólóhangszer jelent meg benne, de nem a fúvósok valamelyike, hanem egy ütőhangszer. A Xylo classic című darabban a szólót Vajda András, a zenekar timpanistája, a Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola ütőtanára játszotta, amelyet óriási tapssal jutalazott a közönség.

Hagyomány, hogy az újévi koncerteken köszönti Szélesi Attila karnagy és Máhr Tivadar, a Sárvári Fúvószenekari Egyesület társadalmi elnöke az új tagokat. - A régi zenekari tagoknak mindig nagy öröm az új tagok érkezése, hiszen a zenekar jövője attól függ, hogy a fiatalok mennyire tudják felvenni a ritmust, megszeretni a zenénket – mondta Máhr Tivadar, aki hozzátette azt is, becsülendő, hogy ezek a fiatalok ilyen komoly szabadidős elfoglaltságot választanak maguknak, hiszen hosszú folyamat és évek kemény munkája, hogy itt lehetnek. Köszöntötték Vida - Tóth Viktória tanárnő két tanítványát, Rácz Anna és Tasi Mária fuvolistákat, majd Szalai Luca kürtöst, aki Szélesi Attila tanítványa. A zenekart erősíti a jövőben Herczel Sándor klarinétos, aki az egyik közeli településen él.
A koncert második felében a könnyűzene játszotta a főszerepet. A felcsendülő slágereket koncert-fúvószenekari kísérettel hallhatta a közönség, a dalokat két fiatal tehetséges énekes adta elő, Papp Diana és Tóth Dániel, akik jelenleg zenei tanulmányikat folytatják. Velük nyáron már találkozhattak a sárváriak a zenekar ABBA - show című produkciójában a Nádasdy-várban. Az első blokkban a Hungária együttes Eszelős szerelem című slágere hangzott fel, amelyet a Grease című film Summer Nights című dala követette.

A 2018 – as évben a zenekar számára a legemlékezetesebb esemény a város 50 éves jubileumán előadott Abba - show volt. Soha nem fogják elfelejteni azt az estét, hihetetlen érzés volt látni a zsúfolásig megtelt várudvaron hömpölygő közönséget. Ebből a hangulatból szerettek volna egy kicsit visszacsempészni négy slágerrel Papp Diana és Tóth Dánile közreműködésével. A könnyűzenei válogatást egy Máté Péter és egy Cserháti Zsuzsa sláger zárta.
Kondora István polgármester a koncert végén mondta el hagyományos újévi köszöntőjét. Először köszönetet mondott a Sárvári Koncertfúvószenekar nagyszerű produkciójáért, amely nem jöhetett volna létre Szélesi Attila nélkül, aki másfél évtizede összefogja és vezeti az együttest. A közönségnek azt kívánta, hogy legyenek ők is a saját életük karmesterei, hogy harmónia és melódia vegye körül az életüket 2019-ben is.

Szélesi Attila karnagy búcsúzott a Tinódi gimnázium tornacsarnokától, mint koncerthelyszíntől, ahol 1998 óta tartották az újévi koncerteket. Megemlékezett Pernecker János karnagyról, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a fúvószenekar működésében, de köszönetet mondott Kovács Imre nyugalmazott tanárnak, Bagaméri Sándornak és több fiatalabb pedagógus kollégájának is, akiknek fontos szerepe van a zenekar működésében.

A 2019-es év több változást is hoz a zenekar életében, új próbaterembe költözhetnek a hamarosan átadásra kerülő Zene Házában, és a tervek szerint a 2020. évi újévi koncert már a multifunkcionális sportcsarnokban csendül majd fel.